13 Μαρ 2015

Παστίτσιο

Ωραίο και νόστιμο το φαγάκι αυτό, δεν μπορώ να πω!
Αλλά πως γίνεται και καταλήγω με ένα βουνό κατσαρόλες και κατσαρολάκια, πιάτα και πιατάκια, κουτάλες και κουταλάκια, όλα στοιβαγμένα στο νεροχύτη και τον πάγκο μου αφού έχω μαγειρέψει παστίτσιο, δεν μπορώ να καταλάβω!
Είναι παρατηρημένο..ίσως για αυτό και δεν τρελαίνομαι να φτιάχνω το συγκεκριμένο φαγητό!
Και ένα άλλο που με ταλαιπωρεί είναι.. η μπεσαμέλ.
Η τόσο νόστιμη αυτή κρέμα δεν λέει να με υπακούσει και να γίνει λεία και ρευστή παρά καταλήγει να γίνεται γεμάτη σβώλους και σφιχτή σαν χαλβάς..
Για αυτό και εγώ την παράτησα και φτιάχνω μια άλλη εξίσου νόστιμη κρέμα..σαν μπεσαμέλ!
Όχι που θα 'σκαγα!!


                  Υλικά

       μακαρόνια
  • 1 συσκευασία μακαρόνια για παστίτσιο νο2
  • 2 ασπράδια αβγού
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη
  • φέτα
       κιμάς
  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1/3 της κούπας νερό
  • 1 κούπα χυμό ντομάτας
  • 1/2 κούπα νερό
  • αλάτι, πιπέρι
       κρέμα
  • 1 λίτρο γάλα
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • 4 κ.σ. κόρν φλάουρ
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κρόκους αβγού
  • αλάτι

  • σιμιγδάλι
  • κεφαλοτύρι

             Εκτέλεση
  1. Μακαρόνια: βράζουμε περίπου 6'-7' σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Δεν θέλουμε να γίνουν πολύ μαλακά γιατί θα συνεχίσουν το ψήσιμό τους στον φούρνο. Αφαιρούμε 1 κούπα από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια. Σουρώνουμε και ξαναβάζουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα που τα βράσαμε μαζί και τη μαργαρίνη. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό, τα ασπράδια που έχουμε χτυπήσει σε ελαφριά μαρέγκα και τη φέτα {με τα ασπράδια γίνονται πιο αφράτα τα μακαρόνια}. Ανακατεύουμε {την εργασία αυτήν μπορούμε να κάνουμε και νωρίτερα, μη μας πέσουν όλα μαζί και κουραστούμε..}
  2. Κιμάς: σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και {σε αναμμένο μάτι} αφήνουμε να εξατμιστεί το νερό. Λίγο πριν σωθεί το νερό προσθέτουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς στο 7 {1 μέχρι 9 η διαβάθμιση της δικής μου} και θρυμματίζουμε τον κιμά με την βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας. Σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά που θα αφήσει ο κιμάς και προσθέτουμε τη ντομάτα και το νερό. Αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει ο κιμάς για 15' {και αυτήν την εργασία μπορούμε να την κάνουμε από νωρίς..ο κιμάς αυτός είναι πολύ απλός στη γεύση, χωρίς πολλά καρυκεύματα..εσείς, αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε οτιδήποτε εξτρά}.
  3. Κρέμα: σε μια άλλη κατσαρόλα {τι έλεγα;} βάζουμε το κρύο γάλα, το κορν φλάουρ και το αλεύρι κοσκινισμένο. Ανακατεύουμε. Βάζουμε το μάτι στο 7 και αφήνουμε να ζεσταθεί το γάλα ανακατεύοντας περιστασιακά σε αυτή τη φάση. Όταν αρχίσει το γάλα να ζεσταίνετε πλέον ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. Είναι έτοιμη όταν αρχίσει η κρέμα να σχηματίζει χοντρές-χοντρές φουσκάλες. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να χλιαρίνει ελαφρώς. Τέλος προσθέτουμε και τα αβγά, ανακατεύουμε και είναι έτοιμη.
  4. Συναρμολόγηση: λαδώνουμε το σκεύος μας {εγώ χρησιμοποιώ πυρέξ} και ραντίζουμε με το σιμιγδάλι. Απλώνουμε τα μισά μακαρόνια, πάνω τους βάζουμε τον κιμά και πάνω στον κιμά τα υπόλοιπα μακαρόνια..

Τέλος απλώνουμε την κρέμα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο κεφαλοτύρι..
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200c για 30'-35' ή μέχρι η επιφάνεια του φαγητού μας αποκτήσει αυτή την χρυσαφένια κρούστα.

                Καλή μας Όρεξη!

11 σχόλια:

  1. Στέλλα μου έτσι φτιάχνω την μπεσαμέλ χρόνια και μια χαρά βγαίνει!!
    Καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή, όντως νόστιμη και εύκολη είναι η κρέμα αυτή!
      Και χωρίς εκπλήξεις..;-)

      Διαγραφή
  2. πω πω......παστίτσιο forever!!!
    ωραία ιδέα η φέτα στα μακαρόνια!!
    η φωτό με το άψητο παστίτσιο στο πυρέξ είναι φανταστική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!!
    Κάθε φορά που βλέπω παστίτσιο Στέλλα μου, θυμάμαι την μάνα μου και κάτι "πυρετούς" που είχα ανεβάσει από το πολύ φαϊ :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχχα, Πηνελόπη μου..να είναι καλά λοιπόν το όποιο φαγάκι που μας συνδέει με όμορφες αναμνήσεις!!
      Σας φιλώ!

      Διαγραφή
  4. Πεθανα και πηγα στον παραδεισο!! Τελειο φαγητο. Αναντικαταστατο!!!!
    Πολυ ωραια η διαφορετικη σου μπεσαμελ . Θα ηθελα να την δοκιμαζα μια φορα για αλλαγη.
    Οι φωτογραφιες σου Στελα ξελιγωτικες!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμη σαν κρέμα αλλά δεν είναι η μπεσαμέλ..μην κοροιδευόμαστε!!
      Απλά για άτομα σαν εμένα που δεν τα καταφέρνει με την μπεσαμέλ, αυτή είναι δώρο θεού ;-)
      Ευχαριστώ Χρυσαυγή μου!

      Διαγραφή
  5. Τι να πει κανείς για το παστίτσιο Στέλλα μου; Τρώγεται μέχρι......σκασμού!!! Από τα φαγητά που θεωρούνται ακαταμάχητα παγκοσμίως θα έλεγα, μαζί με τον μουσακά που αγαπούν Έλληνες και ξένοι!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς Ειρήνη μου που τα παιδιά μου το αγαπάνε {ο σύζυγος ούτε να το δει} γιατί είναι ένα φαγάκι που φτουράει..
      Ευχαριστώ!

      Διαγραφή

Σας ευχαριστώ για το σχόλιο!