Υλικά
- 3 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 της κούπας ζάχαρη
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 2 βανίλιες
- 2 αβγά
- 60 γρ. βούτυρο λιωμένο ή 1/2 σπορέλαιο
- 1/3 της κούπας γάλα
- 1/4 της κούπας νερό
- 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 4-5 κ.σ. ζάχαρη
- κανέλα
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλάτι και τις βανίλιες.
- Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αβγά μας.
- Σε ένα μπρίκι {ή στο μικροκυμάτων} βάζουμε το βούτυρο με το γάλα και σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο. Αφού λιώσει το βούτυρο και ζεσταθεί το γάλα προσθέτουμε το νερό. Αν χρησιμοποιήσουμε σπορέλαιο ζεσταίνουμε απλώς το γάλα με το νερό μαζί {στο μικροκυμάτων για 40''} και βάζουμε το σπορέλαιο κατευθείαν στο αλεύρι.
- Ήρθε η ώρα της ανάμειξης. Στο μπολ με το αλεύρι ρίχνουμε τα χτυπημένα αβγά και το μείγμα με το βούτυρο. Πλάθουμε δημιουργώντας μια ζύμη η οποία κολλάει ελαφρώς στα χέρια.
- Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα κουζίνας και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
- Μετά από 1 ώρα θα έχει 2πλασιαστεί σε όγκο.
- Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια και πλάθουμε 3-4 φορές απαλά το ζυμάρι μας.
- Ανοίγουμε σε φύλλο.
- Απλώνουμε το λιωμένο βούτυρο σε όλη την επιφάνεια της ζύμης με τη βοήθεια ενός πινέλου, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και όση κανέλα θέλουμε.
- Κόβουμε σε λωρίδες και στιβάζουμε προσεκτικά τη μια πάνω στην άλλη.
- Έπειτα, τις λωρίδες αυτές τις κόβουμε κάθετα σε μικρές μεριδούλες.
- Τις μεριδούλες αυτές τις τοποθετούμε όρθιες σε ένα καλά βουτυρωμένο παραλληλόγραμμο ταψάκι. Αφήνουμε να φουσκώσει για 30' ακόμη.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170c για 40'. Το τσουρέκι αυτό δεν χρειάζεται κόψιμο, παρά το τραβάμε και στο στόμα μας καταλήγουν μπουκιές θεικής απόλαυσης και μαγικής ευδαιμονίας.
Καλή μας όρεξη.
Προσαρμοσμένο από τη joythebaker.com
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά λάθος διέγραψα το πολύ ωραίο σχόλιό σου, mia maria μου {I'am so stupid}. Με συχγωρείς και σε ευχαριστώ πολύ.
ΔιαγραφήΤέλειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανελλοπασπαλισμένο και η τεχνική του απλή και έξυπνη!
Καλύτερη από τα στριφογυριστά.
Όταν το φτιάξω θα βάλω σταφιδούλες που μου αρέσουν.
Είναι πρωί και νομίζω θα μου άρεσε να είχα μια μπουκιά με τον καφέ μου από αυτό το αρωματικό τσουρέκι.
Ζ.
Καλημέρα!
Να σου στείλω, Ζαμπία. Το κακό είναι πως δεν προλαβαίνω να το φτιάξω και εξαφανίζεται ...σε κάποια μικρά στομαχάκια. Φιλιά.
ΔιαγραφήΤελειο φαινεται και πολυ διαφορετικη εμφανιση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεφεύγει λίγο από τα συνιθισμένα, νομίζω. Αν σου αρέσει η κανέλα αυτό θα σου φανεί divine.
Διαγραφήπολύ πρωτότυπος ο τροπος παρασκευης!και θα ελεγα οτι ειναι κανονικο brioche!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή Cook, θεωρώ πως για ένα πετυχημένο brioche απαιτείται κρύο βούτυρο και "φούσκωμα" της ζύμης στο ψυγείο. Περισσότερο φαίρνει σε γλυκό ψωμί, όπως το τσουρέκι αλλά και πάλι έχει κάποιες διαφορές.
ΔιαγραφήΣτέλλα φοβερό το τσουρεκάκι. Στην αρχή νόμιζα πως ήταν φέτες του τοστ όπως το είδα στη φωτογραφία, μέχρι να διαβάσω τη συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία θα το δοκιμάσω γιατί μου αρέσει η κανέλα
Φιλιά
Ένα δίκιο το έχεις Marion, γι'αυτό και οι φωτογραφίες.
ΔιαγραφήΦιλιά και σε σένα.
Ωχ αμάν. Είναι τρεις το πρωί τώρα που τη διαβάζω τη συνταγή (μετά το πρώτο τάισμα του μωρού που έχω κανα-δυο ώρες μόνο για μένα) και μου τρέχουν τα σάλια! Τρελαίνομαι για κανέλα και επίσης για τέτοιες πρωτότυπες συνταγές που δεν έχουν πολύ καλαμπαλίκι από άποψη υλικών και διαδικασίας. Θα το κάνω πρωί πρωί οπωσδήποτε! Μιαμ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά στο μωράκι σου.
Διαγραφήτι απίθανο που είναι, φαίνεται τέλειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν η κανέλα "is your thing" όπως εμάς, θα σου αρέσει πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήpara poli oraia sintagi kai genika exeis poli oraies sintages kali mou, distixos dn vrika to koumpi gia na gino melos sto blog sou, exei kapoio provlima???sigxaritiria, sinexise tin kali douleia!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς Συνταγούλα υπάρχει πρόβλημα με το συγκεκριμένο gadget.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!!