26 Μαΐ 2012

Κερασόπιτα {Cherry-Pie}


      Η κερασιά της αυλής, μας χάρισε και φέτος τα πεντανόστιμα κερασάκια της. Ειλικρινά, ευχαριστιέμαι να απλώνω το χέρι μου και να γεύομαι τη γλυκύτητά τους. Αισθάνομαι ευλογημένη, αν μη τι άλλο. Έφτιαξα αυτή τη κερασόπιτα και η νοστιμιά της με εξέπληξε τόσο ευχάριστα που δεν μπορούσα να πιστέψω πως δεν την είχα φτιάξει νωρίτερα {και όλο έτρωγα και αναρωτιόμουν, μέχρι που 'σώθηκε' το γλυκό}. Πλάκα κάνω! Το γλυκό αυτό είναι, από εκείνες τις απολαύσεις που επιβάλλεται να τις γευτεί κανείς έστω και μια φορά στη ζωή του. Σας έπεισα;

        Υλικά

            για τη γέμιση {ελαφρώς προσαρμοσμένη από Allrecipes}
  • 4 κούπες κεράσια χωρίς τα κουκούτσια 
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/4 της κούπας νισεστέ ή κορν φλάουερ
  • 1 με 2 σταγόνες λεμόνι
            για τη ζύμη {mel'skitchencafe}
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 230 γρ. βούτυρο κρύο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι 
  • 1/3 της κούπας παγωμένο νερό + 1 με 2 κ.σ. επιπλέον αν χρειαστεί
        Εκτέλεση
  1. Γέμιση. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και βράζουμε τα κερασάκια μας σε μέτρια φωτιά {στο 4} για περίπου 20' με 25', ανακατεύοντας περιστασιακά. 
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη που έχουμε ανακατέψει με το νισεστέ. Ανακατεύουμε πάνω στο ζεστό μάτι μέχρι να πήξει το σιροπάκι μας για 3' με 4', προσθέτουμε το λεμονάκι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει. 
  3. Την εργασία αυτή την έκανα από την προηγούμενη και το μείγμα το διατήρησα σε θερμοκρασία δωματίου. Περιττό βέβαια να πω πως η γέμιση αυτή τρώγεται όπως είναι αλλά συνοδεύει τέλεια και παγωτό ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν γέμιση τούρτας.
  1. Ζύμη. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. 
  2. Το κρύο βούτυρο το κόβουμε σε μικρούς κύβους και το ρίχνουμε στο αλεύρι. Με τη βοήθεια δυο πιρουνιών {ή αν υπάρχει το ειδικό εργαλεία για τη ζύμη τάρτας} θρυμματίζουμε το βούτυρο ενσωματώνοντάς το στο αλεύρι. Θέλουμε στο τέλος να υπάρχουν μικρές μπαλίτσες βουτύρου διάσπαρτες και το αλεύρι να μοιάζει με ψιλό τραχανά.
  3.  Τέλος προσθέτουμε το παγωμένο νερό και ανακατεύουμε ίσα να αποκτήσουμε μια ζύμη όχι και τόσο ομοιογενή. Αυτό δεν μας πειράζει. Η ζύμη πρέπει να έχει αυτή τη μορφή και να είναι απαραίτητα σε όλη τη διάρκεια κρύα. Αν σε περίπτωση ζεσταθεί από τη θερμότητα των χεριών μας τη βάζουμε στην κατάψυξη για 15'. 
  4. Το φύλλο το ανοίγουμε ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες, αυτό έκανα εγώ. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 18cm {δεν χρειάζεται μεγαλύτερο σκεύος}, στρώνουμε το φύλλο να καλύψει μέχρι πάνω τα τοιχώματα, προσθέτουμε τη γέμιση και από τα περισσεύματα ανοίγουμε και το πάνω φύλλο οπότε μην αγχωθείται αν δείτε πως το ζυμάρι είναι λίγο. Τυλίγουμε τη ζύμη από τα πλάγια σε κόθορο και χαράσσουμε λεπτές γραμμές  στην επιφάνεια. 
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180c για περίπου 1 ώρα και κάτι {εμένα χρειάστηκε επιπλέον 10'}. Αφήνουμε το ταψάκι μας για 2 ώρες περίπου πάνω σε σχάρα να σφίξει η γέμιση. 
  6. Η ζύμη αυτή είναι λίγο μπελαλίδικη αλλά η γεύση της είναι θεϊκή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά και σφολιάτα αν θεωρείται πως σας πέφτει κομματάκι δύσκολη η παρασκευή της. Μην πτοηθείτε.
                    Καλή μας όρεξη

36 σχόλια:

  1. Στέλλα μου εκπληκτική και πολύ λαχταριστή, νομίζω πως αξίζει και με το παραπάνω το κόπο να τη φτιάξω!!!3
    Φιλάκια πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάντως ξετρελάθηκα Ελένη μου, που συνήθως αυτά που φτιάχνω τα δοκιμάζω μεν αλλά μέχρι εκεί.
      Φιλιά κερασένια.

      Διαγραφή
  2. Στέλλα, τυχερή που είσαι, να έχεις κερασιά στον κήπο σου!!! Τι υπέροχο φρούτο αλήθεια! Η κερασόπιτά σου έγινε ωραιότατη. Η ζύμη μπορεί να φαίνεται λίγο μπελαλίδικη, αν και στην ουσία είναι εύκολη, δίνει όμως ωραίο αποτέλεσμα. Είναι ένα από τα είδη της ζύμης που φτιάχνω, όταν θέλω να ψήσω την λεμονόπιτά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπότε Ειρήνη την επόμενη φορά που θα πας για λεμονόπιτα θα φτιάξεις την κερασόπιτα γιατί το δύσκολο μέρος είναι η ζύμη.
      Η γέμιση μπορεί να φτιαχτεί τώρα, που υπάρχουν κεράσια και να τοποθετηθεί σε βάζα με τον γνωστό τρόπο αποστείρωσης.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  3. Σιγά και μην δεν μας έπειθες Στελλίτσα μου, κι' ας μην έχουμε κερασιά στην αυλή μας :-)))
    Εκπληκτική. Το μόνο που "βαριέμαι" ελαφρώς είναι τι ξεκουκούτσωμα
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σας έπεισα Πηνελόπη μου.
      Δεν διαθέτω όμως'ξεκουκουτσωτή' και έτσι έκοβα στη μέση τα κερασάκια για να αφαιρέσω τα κουκουτσάκια με αποτέλεσμα τα νυχάκια μου να αποκτήσουν ένα ωραίο μπλαβί χρώμα που δεν λέει να φύγει!!
      Άξιζε όμως.
      Κερασένια φιλιά.

      Διαγραφή
    2. χα,χα,χα τα καλά του "επαγγέλματος" που λένε!
      Με δυό-τρία πλυσίματα πιάτων θα φύγει καλή μου, είμαι σίγουρη :-))

      Διαγραφή
    3. Ήδη καθάρισαν Πηνελόπη μου.
      Όχι που θα έμεναν μπλαβί για πολύ με τόσα πλυσίματα.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  4. Στέλλα τυχερή!!!
    Αγόρασα κεράσια λες να τα φτιάξω τάρτα.
    Παλιότερα είχα κάνει μια ξεσκέπαστη κερασόπιτα καιρός για κάτι διαφορετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τα φτιάξεις Ξανθή μου.
      Φαντάζομαι πως και η ξεσκέπαστη κερασόπιτα θα ήταν εξίσου νόστιμη.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  5. ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΤΑΡΤΑ ΣΟΥ!!!!ΑΧ ΜΕ ΚΕΡΑΣΙΑ!!!!!ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΣΕΣΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ....ΚΑΛΟ!!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφη μου, ήταν πολύ νόστιμη η κερασόπιτα.
      Να την φτιάξεις.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  6. Έχω φτιάξει κι εγώ πολύ παρόμοια κερασόπιτα και πράγματι γίνεται θεική και εξαφανίζεται σε χρόνο ρεκόρ!
    Ξέρεις τι είχα δοκιμάσει να βάλω στη ζύμη? Θυμάρι αποξηραμένο και κοπανισμένο! Επίσης σε κερασόπιτα και φραουλόπιτα ταιριάζει πολύ αρωματικά και το φρέσκο δεντρολίβανο (ακόμα και να το σκορπίσεις πάνω στην επιφάνεια πριν το ψήσιμο, μετά το αφαιρείς), δοκίμασέ το την επομενη φορά!
    Καλή Κυριακή! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θυμάρι και δεντρολίβανο, ε;
      Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ τι γεύση προσθέτουν αυτά τα μυρωδικά στη γλυκιά ζύμη!!
      Με ιντριγκάρεις.
      Καλή εβδομάδα.

      Διαγραφή
  7. Λίγο μπελαλίδικο αλλά το αποτέλεσμα....φαίνεται υπέροχο,μπράβο σου Στελίτσα,μου έδωσες ωραία ιδέα (δεν την έχω ξαναφτιάξει ποτέ).Αχ να είχα και εγώ έναν κήπο με κερασιές.Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nadia δεν θα την έλεγα και την πιο εύκολη συνταγή, ειδικά τη ζύμη.
      Αλλά αξίζει.
      Μια κερασιά έχουμε αλλά είναι μεγάλη και μας χαρίζει τον ίσκιο το καλοκαίρι.
      Βέβαια τι καλοκαίρι θα δούμε φέτος αυτό είναι άλλο θέμα.
      Φιλιά κερασένια.

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα!Οι γλυκιές πίτες με φρούτα μου αρέσουν πολύ και κερασόπιτα δεν έχω φάει οπότε κρατώ τη συνταγή σου και θα τη δοκιμάσω άμεσα!Είμαι σίγουρη οτι αξίζει τον κόπο, φαίνεται θεσπέσια!Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπυριδούλα μου είναι όνειρο!!!
      Καλή βεδομάδα και φιλιά.

      Διαγραφή
  9. Εμένα Στέλλα μου με έπεισες κι εσύ, αλλά κυρίως με έπεισαν οι ξελιγωτικές φωτός σου!
    Σίγουρα αξίζει να δοκιμάσουμε αυτό το υπέροχο γλυκάκι!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τις απολαύσεις
      που μπορείς να απολαύσεις, Έλενα μου.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  10. Δεν έχω φάει ποτέ!!!!
    Δείχνει πολύ καλή!!! Είδα που βγήκαν και τα κεράσια... θα πάρω!
    Φιλιά!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πάρεις, να πάρεις και να τη φτιάξεις.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  11. Κερασάκια σπιτικά, τι τέλεια!
    Τέλεια πίτα σε πολύ ωραία εκτέλεση! Μπράβο Στελλίτσα!
    Εγώ βέβαια το θέλω και το παγωτάκι μου από δίπλα γιατί νομίζω ότι θα ταιριάζει τέλεια!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα που το λές πρέπει όντως
      να είναι τέλειος συνδυασμός, Ερμιόνη μου.
      Next time.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  12. Ax kai na eixa ενα κομματι βλεποντας τηλεοραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ένα κομμάτι και δύο και όλο το ταψάκι.
      Είναι scrumptious!!

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα Στέλλα μου... μπορώ να έχω 1-2-3 μεριδούλες;;; Καταπληκτική έγινε εεεεεεε;;;;;; Μοσχομυρίζει ως εδώ!!! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σε οδήγησε η μυτούλα σου μέχρι εδώ Κική μου;
    Έγινε νόστιμη και σίγουρα θα την ξαναφτιάξω.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και η δική μου η μυτούλα εδώ με οδήγησε! Υπέροχη η πίτα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, αυτές οι υπέροχες μυρωδιές που μας τραβάνε από τις μυτούλες μας Αγγελική μου.
      Χαίρομαι που δεν είμαι η μόνη που ενδίδω στις προσταγές της μυτούλας μου.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  16. Αυτό το ζυμαράκι πολύ με ιντριγκάρει και η κερασιά σας επίσης. Θα έρθω να με κεράσεις κερασόπιτα στη σκιά της!
    Παρήχηση του κάπα.:)

    Φιλάκια σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ζυμαράκι με άγχωσε ολίγον τι, Ζαμπία μου!
      Θα χαρώ όμως πολύ να κεράσω αυτή την κερασόπιτα κάτω από τη σκιά της, παρεούλα με την κλώσσα και τα κλωσσοπουλάκια της που βοσκάνε.
      Είμαστε ένα βουκολικό θέαμα, αν έχεις καταλάβει.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  17. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ Η ΚΕΡΑΣΟΠΤΙΤΑ ΣΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ...ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ!!!!
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!1ΦΙΛΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου, Φωτολαμίδα!!
      Σε ευχαριστώ που με επισκέφτηκες
      και για το όμορφο σχόλιό σου.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  18. ΤΡελαίνομαι για κεράσια και πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ για το σχόλιο!