20 Νοε 2012

Σπιτικό Ψωμί

  Δεν μπορώ να το εξηγήσω! Ειλικρινά! Κάτι που αρχίζει με πολλή αγάπη και φροντίδα να αφήνεται.. έτσι.. απλά.. Ποιόν να κατηγορήσω;; Τον ανάδρομο Ερμή, τον Κρόνο που με εγκατέλειψε ή το Δία που κάνει εξάγωνο με την Αφροδίτη μου { Ήρα τρέξε!!};;; Γιατί προφανώς, κάποια άλλη δύναμη πρέπει να φταίει που έχω αφεθεί έτσι και όχι εγώ η ίδια {είμαι άτομο που αναλαμβάνει στο έπακρο τις ευθύνες του, μη νομίζεις!}!!! Μάλλον κάτι ολοκλήρωσε τον κύκλο του έστω και μικρό! Ή πάλι όχι! Θα δείξει. Ουφ!!! Πονοκεφάλιασα με τις τόσo βαθυστόχαστες σκέψεις μου. Πάω να φουρνίσω τα ψωμάκια μου!

        Υλικά {για 4  μέτριες φραντζόλες}
  • 2 κούπες νερό, χλιαρό προς το ζεστό
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 2  κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 2 1/2 κούπες κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 1/2 κούπες κοσκινισμένο αλεύρι σκληρό  {ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω, πάνω κάτω 1/2 κούπα ακόμη}
   
       Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη λεκάνη  βάζουμε το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και τη μαγιά.  Παρένθεση{}! Εναλλακτικά μπορούμε να διαλύσουμε στο χλιαρό νερό τη ζάχαρη με τη μαγιά {σε μικρό όμως μπολάκι}, να αφήσουμε τη μαγιά να δραστηριοποιηθεί {όπως έχω αναφέρει και στη ζύμη για πίτσα} , να αφρίσει δηλαδή για 5', τη μεταφέρουμε μετά σε μεγάλο μπολ για το ζύμωμα όπου και θα προσθέσουμε κούπα κούπα τα άλευρά μας, μέσα στα οποία έχουμε βάλει και το αλατάκι . Το ελαιόλαδο θα το ραντίσουμε πάνω στη φουσκωμένη μαγιά πριν την προσθέσουμε στα άλευρα. Προσωπικά προτιμώ την πρώτη μέθοδο, όλα μέσα, όχι για κανένα άλλο λόγο παρά μόνο γιατί είμαι μιας πρώτης τάξεως τεμπέλα!
Είμαστε λοιπόν στη φάση προσθήκης των αλεύρων. Βάζουμε κούπα κούπα τα άλευρα και μετά από κάθε προσθήκη ζυμώνουμε καλά. Αφού προσθέσουμε τα αλεύρια μας, μεταφέρουμε τη ζύμη στο πλαστήρι μας ή στον πάγκο εργασίας μας ή στο τραπέζι μας και εκεί αρχίζει το πραγματικό ζύμωμα. Ζυμώνοντας, βλέπουμε  και αισθανόμαστε στα χέρια μας αν χρειάζεται το ζυμαράκι μας το επιπλέον αλεύρι. Συνήθως το χρειάζεται. Αν κολλάει πολύ στα χέρια μας προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Ρίχνουμε δηλαδή από λίγο κάθε φορά και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη, μη γελάσετε, που μας δίνει την αίσθηση χειραψίας με άτομο που έχει υγρά χέρια! Αυτή την αίσθηση θέλουμε όταν πλέον έχουμε τελειώσει με το ζυμάρι μας αλλά και η επιφάνειά του πρέπει να είναι λεία και χωρίς ασυνέχειες. Υπολογίζουμε γύρω στο 10λεπτο αρκετά έντονο ζύμωμα, οπότε προετοιμαστείτε!
Όταν πλέον τελειώσουμε το ζύμωμα, μεταφέρουμε το ζυμαράκι μας στην αρχική μας λεκάνη, αφού την έχουμε σκουπίσει εσωτερικά με ένα στεγνό πανάκι, σκεπάζουμε τη λεκάνη μας με μια πλαστική σακούλα {καθαρή}, ρίχνουμε από πάνω ένα τραπεζομάντηλο {καθαρό} τοποθετούμε σε ζεστό σημείο - μπορούμε να τη βάλουμε στο φούρνο μας έχοντας τον σε μια θερμοκρασία 20c με 30c- και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 1/2  ώρα.

Το ζυμάρι μας θα το αφήσουμε να κάνει τη δουλειά του απερίσπαστο όλη αυτή την ώρα χωρίς να το ενοχλήσουμε καθόλου. Όση ώρα περιμένουμε, προετοιμάζουμε το ταψάκι μας. Το στρώνουμε δηλαδή με λαδόκολλα και περνάμε με ένα χαρτάκι ελαφρά ποτισμένο με ελαιόλαδο. Εγώ χρησιμοποιώ ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι διαστάσεων 32x25. Αφού συμπληρωθεί λοιπόν η ώρα, βγάζουμε από το φούρνο ή από όπου τελοσπάντων το έχουμε βάλει για να φουσκώσει και ΄ρίχνουμε΄ το ζυμάρι δίνοντάς του ελαφριές 'μπουνίτσες'. Το βάζουμε ξανά στο πλαστήρι μας, δεν το ζυμώνουμε όμως, το χωρίζουμε στα τέσσερα, {μπορούμε αν θέλουμε να ζυγίσουμε την αρχική ζύμη, να τη διαιρέσουμε στα τέσσερα και να πάρουμε έτσι ισόπαχα και ισόποσα καρβελάκια} ρίχνουμε αλευράκι στο πλαστήρι και δίνουμε στο ζυμαράκι μας σχήμα κυλινρδικό, διπλώνοντάς το προς τα μέσα. 
 Τοποθετούμε τα σχηματισμένα ψωμάκια μας στο ταψί με κάποια απόσταση μεταξύ τους. Αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 30' και έτοιμα για φούρνισμα αφού πρώτα όμως βάλουμε πολύ απαλά, λίγο αλευράκι στην επιφάνειά τους.
 Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190c για 30' με 40' ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια και φυσικά να μοσχομυρίσει φρέσκο ψημένο σπιτικό ψωμάκι το σπίτι μας!! Πριν τα βγάλουμε από το φούρνο έχουμε ετοιμάσει ένα τραπεζομάντηλο ανοιγμένο στη μέση για να βάλουμε τα ψωμιά μας, από πάνω απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας και όταν είναι έτοιμα, τα βάζουμε στη λαδόκολλα, τοποθετούμε άλλο φύλλο λαδόκολλας από πάνω τους και έπειτα τα σκεπάζουμε με το τραπεζομάντηλο για να απορροφήσουν την υγρασία τους και να γίνουν μαλακά και αφράτα μέσα και τραγανά από έξω. Όταν χλιαρίνουν, τα χωρίζουμε προσεκτικά μεταξύ τους. Όταν πλέον κρυώσουν τα βάζουμε σε ατομικές σακούλες και είτε καταναλώνονται άμεσα είτε τα βάζουμε στην κατάψυξη.
Αυτό με τις λαδόκολλες είναι μυστικό της μαμάς για να μη μυρίσουν τα φραντζολάκια μας απορρυπαντικό ή μαλακτικό!!

 

                  Καλή μας όρεξη.

Η συνταγή μου όπως παρουσιάστηκε στο περιοδικό 'Στείλε τη Συνταγή σου'.



    64 σχόλια:

    1. Θα το φτιάξω!
      Μπράβο, μου αρέσει!!!!!!!!!!!!!!!
      Στέλλα μου, φιλάκια!!!!!!!!!!!!!!!!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Αχ Στέλλα, ειληκρινά στεναχωριέμαι που δεν βλέπω να είσαι ενεργή σε κάτι που κάνεις τόσο καλά και με μεράκι.
        Από την άλλη καταλαβαίνω ότι όταν κάτι κάνει κοιλιά δεν μπορείς να το συντηρείς με το στανιό. Εγώ απλά θα πω ότι ελπίζω να ξαναβρείς το κέφι σου, ο Ερμής να φύγει από τον Δία και να ξαναδημοσιεύεις τα όμορφα φαγητά σου!!
        ...Γιατί από τούρτες... σκίζεις!!!!!

        Τα ψωμακια μου άρεσε πολύ που τα έβαλες όλα στο ίδιο ταψί και έτσι ενώθηκαν και σχημάτισαν την τόσο νόστιμη ψίχα που έχω αδυναμία.

        Ωραίες και οι φωτογραφίες βήμα-βήμα από την παρασκευή.

        Φιλιά πολλά!!

        Διαγραφή
      2. Έφη μου να το φτιάξεις το ψωμάκι!
        Δεν υπάρχει πιο νόστιμο από το σπιτικό!!
        Φιλιά πολλά.

        Διαγραφή
      3. Χρυσαυγή μου, σε ευχαριστώ!
        I'll be back soon!
        Φιλιά.

        Διαγραφή
    2. Στέλλα μου χάρηκα πολύ που ξαναείδα ανάρτησή σου!!!Μην κατηγορείς κανένα, άστο να περάσει μόνο του, κάποια στιγμή θα δεις θα περάσει!!!Τα ψωμάκια σου είναι καταπληκτικά!
      Φιλιά πολλά!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Αα, Ελένη μου με τα ενθαρρυντικά σου λογάκια.
        Ευχαριστώ πολύ!!
        Φιλάκια.

        Διαγραφή
    3. Ποιος σε στεναχώρησε Στελίτσα μου???
      Πάντως από την πείρα μου θα σου πω, ότι όλα τα πράγματα κάποια στιγμή κάνουν τον κύκλο τους και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.
      Και ούτε πρέπει να μας γεμίζει άγχος ή στεναχώρια.
      Κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί, αν κάποια στιγμή μας κουράσει, το σταματάμε προσωρινά ή μόνιμα.
      Δεν είναι θέμα κανενός ανάδρομου, είναι καθαρά πως εμείς αισθανόμαστε, πως είναι η διάθεσή μας.
      Καταπιεζόμαστε με τόσα και τόσα καθημερινά, δεν χρειάζεται να μας καταπιέζουν και τα χόμπυ μας.

      Τα ψωμάκια σου είναι άπαιχτα, δεν το συζητάω και τα tipακια που μας δίνεις, χρησιμότατα!
      Πολλά φιλιά!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Θα τους μαλώσεις Ελένη μου που με στεναχώρησαν;;
        Χαχα!!
        Ευχαριστωωωώ.
        Φιλιά.

        Διαγραφή
    4. Άντε βρε κορίτσι και αναρωτιόμουν που έχεις χαθεί!! :)
      Τουλάχιστον επανήλθες με ωραιότατα και αφράτα ψωμάκια!
      Ελπίζω να μη μας εξαφανιστείς πάλι!
      Φιλιά!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Εδώ είμαι Ερμιόνη μου!!
        Απλώς, για λίγο ξαποσταίνω...
        Φιλιά.

        Διαγραφή
      2. Εδώ είμαι Ερμιόνη!!
        Απλά για λίγο ξαποσταίνω...
        Φιλάκια!

        Διαγραφή
    5. Ο Ερμής τα φταίει όλα..τι νόμιζες. Εγώ σ αυτόν τα ρίχνω και ξεμπερδεύω.
      Παντως ειναι φορές που όλοι με διάφορα που τυχαίνουν να μας κρατάνε λίγο πισω. Σε καταλαβαίνω, πάρε το χρόνο σου κι εδω είμαστε εμείς.

      Τα ψωμάκια τέλεια. Τι ωραία που φούσκωσαν στο ταψί. Οπως και η Χρυσαυγή λεει κι εγώ θέλω πολύυυυ ψύχα.

      Αν ειναι σαν τα άλλα σου ψωμάκια που έχω δοκιμάσει άπειρες φορές, τότε σίγουρα θα τα κάνω κι αυτά.

      ΦΙλιά πολλά

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Με καταλαβαίνεις απόλυτα Marion μου!!!
        Σε ευχαριστώ πολύ!
        Φιλάκια.

        Διαγραφή
    6. Τέλεια τα ψωμάκια σου Στέλλα !!!

      Οσο για τα υπόλοιπα .. το βασικό ειναι να κάνουμε αυτο που μας ευχαριστεί χωρίς άγχος ... συνέχισε λοιπόν όπως εσύ θες.

      Φιλιά

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    7. Τώρα να κάνω την αφελή ... και να πω τι θέλει να πει ο ποιητής;
      Ή μάλλον η ποιήτρια;
      Αλλά όλοι καταλαβαίνουμε σε γενικές γραμμές τι θέλεις να μας πεις βρε Στέλλα!
      Κάνε καλή μου αυτό που σου αρέσει. Κι' αν τελικά δεν σε "γεμίζει" άστο να πάει...άστο!
      Τα ψωμάκια τέλεια.
      Μου θύμισαν εικόνες από τα φραντζολάκια που αγοράζαμε κάθε πρωϊ από τον φούρνο, για να μας τα "γεμίσει" η μάνα με διάφορα ... για το σχολείο! (Με ξύπναγε πιο πρωϊ για να πάω να πάρω φρέσκα, στην αγκαρία από τότε ... καλή μου)!
      Καλό βράδυ να έχεις.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Οι φωτογραφίες αδικούν τα ψωμιά μου γιατί όντως φαίνονται σαν μακρόστενα σαντουιτσάκια!!
        Βάστα γερά, μάνα Πηνελόπη!!
        Φιλιά.

        Διαγραφή
    8. Στέλλα μου, δεν ξέρω τι συμβαίνει, αλλά ο ανάδρομος είναι άς τα να παν στο διάολο!
      Εσύ όμως, συγκεντρώσου και δίνε τόπο στον ανάδρομο να σ' αφήνει κι εσένα να κάνεις τη δουλειά σου, δηλαδή αυτά που ξέρεις κι αυτά που αγαπάς.
      Πολλές παιδικές μνήμες μου φέρνουν τα φρατζολάκια σου που μού έκανε η μαμά μου σαντουιτσάκια με κασέρι και ζαμπόν και τα πατάγαμε και στην τοστιέρα! Αμάν!!!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

        Διαγραφή
      2. Αυτό έλεγα στην Πηνελόπη, Martha μου!
        Μοιάζουν με σαντουιτσάκια αλλά είναι κανονικές φραντζόλες!!
        Εγώ και η φωτογραφική μου δεινότητα, χαχαχα!
        Φιλάκια.

        Διαγραφή
    9. Όλα φταίνε Στέλλα μου, όταν αρχίζει όμως να μοσμοβολά το ψημένο ψωμάκι οι έννοιες έστω και για λίγο απομακρύνονται!!!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    10. Στέλλα με ξεσήκωσες για ψωμάκι και θα μου κόψει πάλι την καλημέρα ο φούρναρης απέναντι :)
      Τα έφτιαξες καταπληκτικά!!!!
      Δε μου λες, αν βρεθεί κάποιος (λέμε τώρα) μεγαλύτερος τεμπέλης από σένα, μπορεί να δουλέψει το ζυμάρι με τους γάντζους της κουζινο-μηχανής ;)
      Φιλιά
      Καλημέρα!!!!!
      ΥΓ: και που 'σαι... χαλαρά :)

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Γεια σου Γιώργο!!
        Η αλήθεια είναι πως δεν έχω δοκιμάσει με το μίξερ!
        Επιμένω χειρωνακτικά!
        Θα το επιχειρήσω όμως, έτσι από περιέργεια.
        Φιλάκια.
        Υ.Γ Προσπάθώ..

        Διαγραφή
    11. Δεν υπάρχει πιο καλό ηρεμιστικό από το ζύμωμα ψωμιού! Στέλλα μου έχεις δίκιο!
      Το ψωμάκι σου υπέροχο! Και το τιπ με τις λαδόκολλες μοιάζει υπέροχο! Επειδή η σκέψη για τις πετσέτες που μοσχοβολούν απορρυπαντικό-μαλακτικό με βασανίζει, τις ξαναβάζω για δεύτερο ξέβγαλμα χωρίς μαλακτικό, αλλά και πάλι το άρωμα το διατηρούν...

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Είναι πράγματι χαλαρωτικό το ζύμωμα Αγγελική!
        Και εσύ βλέπω έχεις ένα θέμα με τις πετσέτες!!
        Πάντως, οι λαδόκολλες βοηθάνε να μη μυρίζουν τα ψωμιά από τις μοσχομυριστές πετσέτες μας.
        Ευχαριστώ!!

        Διαγραφή
    12. Ωραία τα ψωμάκια σου!
      Μην χάνεσαι τώρα που σε ανακάλυψα.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Γεια σου Notoula!!
        Θα προσπαθήσω!! Σε ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα!!

        Διαγραφή
    13. Τέλεια φαίνονται!Αφράτα και πολύ νόστιμα!Φιλάκια!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    14. Στέλλα μου λαχταριστά και αφράτα φαίνονται τα ψωμάκια σου .Αγοράζω από τον φούρνο και βάζω κολατσιό στα κοριτσάκια μου κάθε μέρα σχεδόν,θα τα φτιάξω σίγουρα τώρα που διάβασα και από την Αγγελική ότι το ζύμωμα είναι χαλαρωτικό.Καλώς σε βρήκα και καλό καλό σαββατοκύριακο..

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Καλώς βρεθήκαμε Εύη!!
        Το ζύμωμα είναι όντως χαλαρωτικό!!
        Σου συστήνω να φτιάξεις σπιτικό ψωμί!
        Δεν θα ξαναγοράσεις, είμαι βέβαιη!

        Διαγραφή
    15. Καλώς τηνα......μοσχομύρισε ο τόπος!!!! Καλό Σαββατοκύριακο.....για τη Δευτέρα περιμένουμε κάτι πολύ σπέσιαλ..

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    16. Μα υπάρχει καλύτερο από το χειροποίητο;;;

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    17. Στέλλα, πολύχρονη για την ονομαστική σου εορτή. Να σε χαίρονται όσοι σε αγαπούν! Να φτιάχνεις τις όμορφες συνταγές σου με αγάπη και μεράκι!
      Όσο για την διάθεση, θα φτιάξει, στο χέρι της είναι;;
      Το ζυμωτό ψωμί, είναι το πιο νόστιμο ψωμάκι από όλα. Το ξέρω και η ίδια, μια και ζυμώνω συχνά το ψωμί για την οικογένεια.
      Καλή εβδομάδα.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Ειρήνη σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!!
        Όσο για το σπιτικό ψωμάκι, συμφωνούμε απόλυτα!
        Φιλιά.

        Διαγραφή
    18. Στελλίτσα χρόνια πολλά για τη γιορτούλα σου! Να είσαι πάντα ευτυχισμένη!
      Όσο για την εισαγωγή της ανάρτησης, σου εύχομαι να κάνεις πάντα πράγματα που σε εκφράζουν (και το blog να είναι ένα από αυτά γιατί έχεις ταλέντο στη μαγειρική/ζαχαροπλαστική)!
      Τα ψωμάκια σου απλά υπέροχα!
      Καλή εβδομάδα και φιλιά!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Ευχαριστώ πολύ Αναστασία μου!!
        Και για τις ευχές και για τα καλά σου λόγια.
        Φιλιά.

        Διαγραφή
    19. καλως σε βρηκα σημερα στη γιορτη σου!!!!Πανεμορφο το σπιτικο σου.Χρονια σου πολλα και καλα.Να εχεις υγεια και ευτυχια.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Καλώς βρεθήκαμε Σκρουτζάκο!
        Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και χαίρομαι που σου άρεσε εδώ, στο φτωχικό μου χαχα!!

        Διαγραφή
    20. Esta receta me encantó se ve muy deliciosa y muy bien hecha,abrazos y abrazos.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    21. Στελλίτσα Χρόνια σου Πολλά, να ζήσεις!Πολύ αφράτα δείχνουν τα ψωμάκια!!! Στο σπίτι μου δε θα προέκυπτε θέμα καλής διατήρησης γιατί, απλά, θα εξαφανίζονταν τη στιγμή της εξόδου τους από το φούρνο (με πολύ βουτυράκι εννοείται)!Πολλά φιλιά :)

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Σε ευχαριστώ παρα πολύ Χαρά μου!!
        Φιλιά πολλά και σε σένα.

        Διαγραφή
    22. Χρόνια σου πολλά τέλεια τα ψωμάκια σου φιλια!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    23. Χρόνια σου πολλά, με υγεία, αγάπη και χαρές!
      Το ψωμάκι σου πολύ αφράτο, λαχταριστό.
      Τώρα το χειμώνα το σπιτικό ψωμάκι είναι υπέροχο. Όταν ψήνεται μοσχοβολάει όλο το σπίτι μας!
      Φιλάκια, καλή σου μέρα

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Έτσι είναι Ελένη μου!!
        Μοσχομυρίζει το σπίτι ψωμάκι και αισθάνεσαι θαλπωρή!!
        Φιλάκια πολλά και σε σένα!

        Διαγραφή
    24. Στέλλα οι ευχές μου για την ονομαστική σου γιορτή λίγο καθυστερημένες αλλά μέσα από την καρδιά.Καλό μήνα

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Ευχαριστώ Κατερινάκι!
        Να χαίρεσαι κι εσύ τη Στεργιανή σου!!
        Φιλιά.

        Διαγραφή
    25. mmmmmmm φαίνονται τόσο αφράτα και λαχταριστά που θα τα έτρωγα και σκέτα! χρόνια πολλά και για τη γιορτή σου! λίγο καθυστερημένα βέβαια αλλά κάλλιο αργά...
      φιλάκια και καλή βδομάδα :)

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Πέλα μου σε ευχαριστώ πολύ!
        Καινούρια μανούλα, να σου ζήσει ο μπεμπάκος σου!!
        Φιλιά.

        Διαγραφή
    26. Ειχα καιρο να ερθω απο εδω απο το σπιτικο σου.Περασα για ν'αφησω τις ευχες μου.Tα πιο ομορφα Χριστουγεννα ευχομαι να περασεις κοντα μ αυτους που αγαπας και οτι ποθησεις να'χεις.ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ .Χρονια πολλα γεμάτα υγεια και του Χριστου η γέννηση ας μας φέρει ευτυχια!!!!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Αμήν, Σκρουτζάκο!!!
        Ανταποδίδω τις πολύ όμορφες ευχές με πολλά φιλιά!!

        Διαγραφή
    27. καλές γιορτές Στελλάκι μου!! :)

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Καλές γιορτές και σε σας Πέλα μου, με τον καινούργιο ανθρωπάκο σας!!!
        Φιλιά πολλά!

        Διαγραφή

    Σας ευχαριστώ για το σχόλιο!