27 Δεκ 2012

Κιμαδόπιτα

   Την πίτα αυτή, την φτιάχνω μόνο την Πρωτοχρονιά. Ειλικρινά!!! Μου αρέσει η ιδέα ενός φαγητού που θα φτιαχτεί μόνο για εκείνη την ημέρα, θα το λαχταράμε όλη τη χρονιά και όταν θα μας το σερβίρουν θα το ευχαριστιόμαστε τόσο.. σαν να μην το έχουμε ξαναφάει!! Αυτή λοιπόν είναι είναι η δική μου παραδοσιακή, Πρωτοχρονιάτικη συνταγή! Και του χρόνου!

           Υλικά
         για το σπιτικό φύλλο εδώ
    
         για τη γέμιση {ταψάκι 34 cm}
  • 400 γρ. ανάμεικτο {μοσχάρι και χοιρινό} κιμά
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 αβγά 
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • αλάτι και πιπέρι
         Εκτέλεση
  1. Σπιτικό φύλλο. Στη συνταγή της Τυρόπιτας με Παραδοσιακό Φύλλο περιγράφω αναλυτικά τον τρόπο προετοιμασίας και ανοίγματος του φύλλου. Εδώ το μόνο που έκανα ήταν να ελαττώσω τη δόση γιατί έφτιαξα την κιμαδόπιτα σε μικρότερο ταψί.
  2. Γέμιση. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια μας, τα βάζουμε σε βαθύ τηγάνι μαζί με το νερό και σε μέτρια φωτιά αχνίζουμε μέχρι να σωθεί το νερό {γίνεται πολύ πιο ελαφρύ το φαγητό μας έτσι}. 
  3. Προσθέτουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια μας για 2' με 3', πάλι όμως σε μέτρια φωτιά {εγώ βάζω το μάτι ανάμεσα στο 7 και 8 με ανώτερη διαβάθμιση το 9}. 
  4. Έπειτα βάζουμε στο τηγάνι μας τον κιμά και τον θρυμματίζουμε με την κουτάλα μας. Σοτάρουμε μέχρι να γίνει καφέ και πάψει να έχει ροζ χρώμα. Δεν αφήνουμε τον κιμά να στεγνώσει.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να χλιαρίνει πριν προσθέσουμε τα αβγά μας. Αλατοπιπερώνουμε και είναι έτοιμη η γέμισή μας. Η πίτα αυτή επίσης μπορεί να ετοιμαστεί από πριν και να καταψυχθεί. Μην ξεχάσετε το φλουρί!!
                  Καλή μας όρεξη.

                         Θα ήθελα να ευχηθώ Καλή Χρονιά σε όλους!!!

40 σχόλια:

  1. Υπέροχη η πίτα σου!Θα ήθελα να σου ευχηθώ χρόνια πολλά και καλές γιορτές γεμάτες ευτυχία μαζί με τους αγαπημένους σου!Να περάσετε τέλεια!Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Σπυριδούλα μου για τις ευχές σου!
      Εύχομαι και σε σένα ολόψυχα, να πραγματοποιηθούν όλες οι επιθυμίες σου την καινούργια χρονιά!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Είναι απλά υπέροχη με το σπιτικό σου φύλλο που είναι τόσο λαχταριστό. Μαστόρισσα στις πίτες είσαι Στέλλα μου και όχι μόνο!!!

    Η ιδέα ενός φαγητού που τρώγεται μόνο μια φορά το χρόνο δεν είναι καθόλου άσχημη. Δίνει μια γλυκιά προσμονή και ευχαρίστηση όταν το τρως.

    Σου εύχομαι χρόνια πολλά με υγεία για σένα και την οικογένειά σου!

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για αυτό την φτιάχνω κι εγώ μόνο μια φορά το χρόνο.. να έχουμε κάτι να περιμένουμε, Χρυσαυγή μου!
      Να χαίρεσαι τις πανέμορφες κόρες σου και ο Αγιος Βασίλης να σας φέρει τα καλύτερα δώρα!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Στέλλα μου φαίνεται τέλεια ,θα την φτιάξω για την πρωτοχρονία και θα σου πω εντυπώσεις.Χρόνια πολλά σε εσένα και την οικογένεια σου.
    Φιλία πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ εύκολη και νόστιμη γέμιση, Εύη μου!
      Καλή χρονιά σας εύχομαι με υγεία και πολλή αγάπη!!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  4. Στελλα μου ειμαι σιγουρη οτι θα γινεται υπεροχη με το φανταστικο φυλλο που φτιαχνεις! Εμας μας αρεσει πολυ η κιμαδοπιτα και καθως υπαρχει απαγορευτικο για το τυρι (εκτος αν θελω να φαω μονο εγω...) την τιμαμε συχνα. Μου εδωσες ωραια ιδεα για την παραμονη, καθως θα δουλευω και δεν θα προλαβω να φτιαξω κατι πολυπλοκο.
    Καλη Χρονια σου ευχομαι, δημιουργικη, με υγεια και προσωπικη ευτυχια! Να χαιρεσαι την ομορφη οικογενεια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου, τη γέμιση μπορείς να την ετοιμάσεις απο το πρωι και όταν έρθεις η ώρα να την χρησιμοποιήσεις!
      Είναι πολύ νόστιμη και έχει περάσει σε μένα από τη μαμά μου που και αυτή την πήρε από τη μάμα της, τη γιαγιά μου τη Σύκα {Αναστασία} και πάει λέγοντας!!
      Σας εύχομαι καλή χρονιά Μαρίνα, με τις καλύτερες ευχές μου.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Καλά το φύλλο σου είναι όλα τα λεφτά! Κεντάς παιδί μου! Τέτοια πίτα εγώ θα σου ζητούσα να μου τη φτιάχνεις κάθε μέρα! Και η γέμιση πολύ λαχταριστή! Μπράβο!!!!!
    Χρόνια πολλά με τις καλύτερες ευχές μου για σενα και την οικογένειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Αναστασία μου!!
      Και εσύ οτι επιθυμείς να γίνει πραγματικότητα αυτή τη χρονιά!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  6. Στέλλα μου Χρόνια πολλά.
    Σαν συντοπίτισα, γνωρίζω καλά ότι την Πρωτοχρονιά η παραδοσιακή βασιλόπιτα της Φλώρινας είναι η κιμαδόπιτα!Αυτή η ξεχωριστή βασιλόπιτα που όμως είναι εξαιρετικά νόστιμη.Και εμείς στο σπίτι μας την κάνουμε και την λατρεύουμε,όμως γιατί μόνο την Πρωτοχρονιά???Είναι τόσο ωραία και νόστιμη που την κάνουμε πολλές φορές τον χρόνο!Συχνά βάζουμε αντί για κρεμμύδια πράσα ψιλοκομμένα και καλοκαβουρντισμένα και γίνεται θεϊκή!!!
    Πάντως οφείλω να παραδεχτώ ότι το σούρωμα του φύλλου σου είναι αριστουργηματικό!!!Οι πτυχές της πίτας ,που ένα μεγαλο μέρος της νοστιμάδας αλλά και της εμφάνισης κρύβεται σ΄αυτές,είναι φτιαγμένες με μεγάλη μαεστρία!Συγχαρητήρια Στέλλα!
    Εύχομαι καλή και ευτυχισμένη χρονιά με υγεία,προκοπή και χαρές στην οικογένειά σου!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου, δεν το κάνω επίτηδες απλά έτυχε και μου κόλλησε ότι στο σπιτικό ετούτο την κιμαδόπιτα θα την τρώμε την Πρωτοχρονιά, χαχαχα!!
      Το μικρό μου το αντράκι τη λατρεύει, του την φτιάχνει όμως η μαμά μου οπότε..
      Μάλιστα τα Χριστούγεννα η καλή μου η μαμά την έφτιαξε με πράσα όπως λές και ψιλοκομμένο κρέας που είχε μπόλικο λιπάκι {σαν τζουμπερίνκες}.
      Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου και τα καλά σου λόγια!
      Εύχομαι η καινούρια χρονιά να φέρει οτι επιθυμείς, σε σένα και την οικογένειά σου!
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  7. Χρόνια Πολλά Στέλλα μου για σένα και την όμορφη οικογένειά σου!

    Η πίτα σου, παρά τα απλά υλικά της, σίγουρα είναι νόστιμη, πανέμορφη και εντυπωσιακή χάριν των πτυχών που με τόση μαεστρία φτιάχνεις.

    Φιλιά στην Ειρήνη και τον Ζήση!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζαμπία μου σε ευχαριστώ!!
      Ο Νέος Χρόνος να φέρει σένα και την οικογένειά σου αυτά που επιθυμείτε!!
      Θα μεταφέρω τα φιλιά σου και ανταποδίδουμε με πολλη πολλή αγάπη!!

      Διαγραφή
  8. Μπράβο βρε Στέλλα, μ' αρέσει πάρα πολύ που μια φορά το χρόνο σερβίρεις ένα γιορτινό πιάτο. Και μ' αρέσει η ιδέα της ελαφριάς κιμαδόπιτας μ' αυτό το ΦΟΒΕΡΟ, πατσαβουρωτό φύλλο! Άξια! Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μένα μου αρέσει σαν ιδέα Μάρθα μου να υπάρχει κάτι να περιμένουμε!!!
      Σε ευχαριστώ!! Και εσύ πάντα επιτυχίες εκεί στα ξένα που είσαι, να περνάς καλά και Happy New Year!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  9. Και μόνο που έχει το μοναδικό σου φύλλο, θα τη δοκίμαζα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να συμπεράνω πως δεν τρελαίνες για κιμαδόπιτα..
      Είναι νόστιμη και ελαφριά!!
      Ευχαριστώ, Κική!!

      Διαγραφή
  10. Πολύ ωραία η πίτα αλλά το φύλλο σου είναι αυτό που με ξετρελαίνει:)
    Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται πολύ τραγανό και κρατσανιστό, Μαρία μου!!
      Φιλιά και ευτυχισμένος ο Καινούριος Χρόνος!!

      Διαγραφή
  11. Καλή Χρονιά Στέλλα!!! Υπέροχη η πίτα σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια Πολλά Peps!!
      Με υγεία, αγάπη, γλυκές και αλμυρές δημιουργίες!!

      Διαγραφή
  12. Πολύ ωραία πρόταση!!!!!!!!!
    Να ευχηθώ Καλή Χρονιά από καρδιάς, με υγεία, αγάπη, ευτυχία και πολλές νοστιμιές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ στην θέση σου θα την έφτιαχνα σίγουρα πιο συχνά Στέλλα μου!!!
    Αλλά η ιδέα ενός φαγητού που φτιάχνετε μόνον μια φορά το χρόνο, για να αποτελεί όνειρο και προσδοκία του κάθε "πεινασμένου" με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Άλλωστε το έκαναν τόσο συχνά οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας και κάπως έτσι βγήκαν οι παραδοσιακές συνταγές της κάθε γιορτής.

    Πολλά φιλιά και να έχετε μια 'Ομορφη Πρωτοχρονιά, και ένα Ευτυχισμένο 2013!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Χρονιά Πηνελόπη μου!!
      Να χαίρεσαι την οικογένειά σου και ιδιαίτερα το μικρό σου παλικάρι!!
      Φιλιά πολλά <3!

      Διαγραφή
  14. αααααα κι εγώ που νόμιζα ότι μόνο εμείς φτιάχνουμε πίτες την πρωτοχρονιά αντί για βασιλόπιτα...! πολύ λαχταριστή Στελλάκι μου μπράβο!!!
    καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και ό,τι ποθείς!!
    φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλή χρονιά, Στέλλα, με υγεία και χαρά, αισιόδοξη και πολύ νόστιμη, σαν την κιμαδόπιτά σου! Τι ευπαρουσίαστη που είναι! Κρίμα που δεν τη φτιάχνεις και κατά τη διάρκεια της χρονιάς, τόσο εξαιρετική που είναι!
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι και σένα Ελένη μου τα καλύτερα για την καινούρια χρονιά!!
      Πάντα με νόστιμες δημιουργίες!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  16. Το φύλλο σου φαίνεται υπέροχο
    Καλή χρονιά
    Να είσαι καλά
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά Manousina!!
      Εύχομαι τα καλύτερα για σένα και την οικογένειά σου!!
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  17. Σε ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανες να συμμετέχεις στο πανηγύρι του stars and icicles και για τις υπέροχες στιγμές που μου χάρισες το τελευταίο δίμηνο Περιμένω τη διευθύνση σου στο email katitimou@gmail.com για το καθιερωμενο αναμνηστικό δωράκι Καλή αντάμωση στο χριστουγεννιατικο πανηγύρι μας τον Νοέμβρη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τι μου κανεις βραδιατικα να ξερες.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έργο τέχνης η πίτα σου !

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. δεν εχω δοκιμασει ποτε κιμαδοπιτα..φαινεται λαχταριστη..λύστε μου ομως μια απορία..το 1/2 φλιτζανι νερο ποτε το βαζετε?
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την δοκιμάσεις Ανθή! Είναι πολύ νόστιμη και εύκολη!
      Το νερό αναφέρω πως το χρησιμοποιούμε για να 'ξεθυμάνουμε΄το κρεμμύδι στο ν.2 Γέμιση!
      Σε ευχαριστώ!

      Διαγραφή

Σας ευχαριστώ για το σχόλιο!