19 Νοε 2015

Πώς να φτιάξετε έναν Αρκούδο από Ζαχαρόπαστα-How to make a fondant Teddy Bear

Hello, I'm Bear
Teddy Bear..
Ένα καινούριο μέλος προστέθηκε στην οικογένεια..ο ανιψιός μου!
Να μας ζήσεις, μικρέ όμορφε πρίγκιπα!
Και φυσικά η θεία, εγώ δηλαδή, τι άλλο θα μπορούσε να φτιάξει παρά μια τούρτα με ζαχαρόπαστα στολισμένη με μια 'ζαχαροπαστένια' αρκουδοφιγούρα για να τον υποδεχτούμε;!!
Και μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρουσα η προετοιμασία της φιγούρας που αποφάσισα να μοιραστώ το πως την έφτιαξα μαζί σας.

Είναι μια αρκετά μεγάλη φιγούρα-20 εκ. ύψος-και αν την έφτιαχνα εξολοκλήρου από ζαχαρόπαστα θα ήταν και βαριά. Οπότε σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω φελιζόλ {θα δείτε παρακάτω που και πως}.
Σε μια τούρτα, όταν προσθέτουμε κάποια φιγούρα θέλουμε {η φιγούρα} να είναι ελαφριά και με σχετικά μεγάλη επιφάνεια για να μπορεί να 'κάθεται' καλά και να μην βουλιάζει. Αν παρόλα αυτά, αυτό που θα τοποθετήσουμε πάνω της είναι βαρύ, καλό θα είναι να έχουμε προνοήσει και να έχουμε ενισχύσει την τούρτα από κάτω ούτως ώστε να αποφύγουμε οτιδήποτε δυσάρεστο, όπως υποχώρηση της τούρτας και βούλιαγμα ή και μετατόπιση της φιγούρας {μου βγαίνει το μηχανολογικό μου...}.
Το αναφέρω αυτό γιατί η φιγούρα αυτή κάλλιστα γίνεται και μόνο με ζαχαρόπαστα. Αλλά εκεί που ζύγιζε 250 γρ. θα έφτανε τα 500 γρ. οπότε και περισσότερο χρόνο θα μας πάρει για να στεγνώσει και η τούρτα θα πρέπει να έχει ενισχυθεί από κάτω στο σημείο που θα καθίσει η φιγούρα.
Διαλέγετε και παίρνετε..

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

  • 1 φελιζόλ σε σχήμα αβγού για το σώμα
  • 1 σφαιρικό φελιζόλ για το κεφάλι
  • οδοντογλυφίδες 
  • 1 βάση από φελιζόλ
  • ζαχαρόπαστα σε χρώμα ivory 
  • ζαχαρόπαστα σε χρώμα μπλε
  • λίγη καφέ ζαχαρόπαστα 
  • λίγη μαύρη ζαχαρόπαστα
  • λίγη λευκή ζαχαρόπαστα
  • κοπίδι
  • νερό και πινέλο
  • μικρά στρογγυλά κουπ πατ
  • κουπ πατ καρδούλες
  • εργαλείο ζαχαρόπαστας για φύλλα {μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και οδοντογλυφίδα}

Το φελιζόλ σε σχήμα αβγού για το σώμα και το σφαιρικό για το κεφάλι. Σε ποια αναλογία θα είναι μεταξύ τους εξαρτάται από το γούστο του καθενός. Μπορείτε να φτιάξετε τον αρκούδο και με μεγαλύτερο κεφάλι.

Τα 'ενώνουμε' μεταξύ τους με οδοντογλυφίδες {για καλύτερη στήριξη χρησιμοποίησα σουβλάκι για να σταθεροποιήσω το σώμα}..

και για να είναι πιο σταθερό βάζουμε ένα κομμάτι ζαχαρόπαστας στο λαιμό και το δουλεύουμε με τα δάχτυλα να πιάσει μέρος από το κεφάλι και το σώμα..

ανοίγουμε σε φύλλο τη ζαχαρόπαστα {η ζαχαρόπαστα είναι 'ενισχυμένη' με 1/2κ.γ cmc}..

περνάμε το σώμα με λίγο νερό..

καλύπτουμε και δουλεύουμε σχετικά γρήγορα. Δεν μας πειράζει αν δεν τέλειο τα αποτέλεσμα γιατί θα χαράξουμε γραμμές πάνω στην επιφάνεια..

ήταν λίγο αγχωτική η διαδικασία και ξεχάστηκα να βγάλω φωτογραφίες ενδιάμεσα μέχρι να φτάσω σε αυτό το σημείο..οι γραμμές μπορούνε να γίνουν και με οδοντογλυφίδα..πρόσθεσα και ουρά..

σειρά έχουν τα πόδια..πάμε από κάτω προς τα πάνω..πλάθουμε 2 ίσα κομμάτια ζαχαρόπαστας σε σχήμα κόλουρου κώνου {εξυπνάαααδαααα..ξέρω, ξέρω}..χχμμ δάκρυ, στο φαρδύ μέρος κάνουμε μια επιφανειακή γραμμούλα και ανασηκώνουμε..χαράσσουμε σε δυο σημεία για να σχηματίσουμε τα δαχτυλάκια και έπειτα κάνουμε γραμμές για να δημιουργήσουμε την αίσθηση της τρίχας της αρκούδας..

τα τοποθετούμε δεξιά και αριστερά από το σώμα..

στο σημείο αυτό μπορούμε να το αφήσουμε όπως είναι και να προχωρήσουμε με τα χέρια ή μπορούμε να του φτιάξουμε ένα γιλέκο με κουμπάκια όπως έκανα εγώ..άνοιξα σε φύλλο ένα κομμάτι μπλε ζαχαρόπαστας και το εφάρμοσα στον κορμό..με τα δάχτυλα έκανα τον γιακά και έκοψα με το ψαλίδι την περίσσια της ζαχαρόπαστας από γύρω..έφτιαξα και δυο κουμπάκια με στρογγυλά κουπ πατ..για τα χέρια δουλεύουμε όπως με τα πόδια με μικρότερη όμως ποσότητα ζαχαρόπαστας..

αφού κολλήσουμε τα χέρια με τη βοήθεια λίγου νερού κάνουμε και τα μανίκια όπως φαίνεται στην εικόνα..

και είναι έτοιμος ο κορμός..στα πατουσάκια βάζουμε ανάποδα καρδιές και κύκλους, φτιάχνουμε και ένα παπιγιόν και πάμε για το κεφάλι..

με λίγη πιο ανοιχτόχρωμη ζαχαρόπατα φτιάχνουμε τη μουσούδα..τραβάμε μια κάθετη γραμμή και με τη βοήθεια της καρδιάς φτιάχνουμε ένα χαμόγελο νααα..

βάζουμε ματάκια, φρυδάκια, μυτούλα και αυτάκια. Για το τέλος αφήνουμε τα μαλλάκια..τα μαλλάκια πάλι τα φτιάχνουμε κόβοντας μικρά κομματάκια ζαχαρόπαστας, τα ρολλάρουμε, τα διπλώνουμε και τα τοποθετούμε στην κορυφή του κεφαλιού..

προσθέτουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες στα μάτια και τον αφήνουμε να στεγνώσει..

και είναι έτοιμος ο μικρός, νόστιμος αρκούδος μας..

                     Καλές ΖαχαροΔημιουργίες!

4 σχόλια:

  1. Καταπληκτικός! Να σας ζήσει ο μικρός! Διάβασα όοοολο το πολύ ενδιαφέρον τουτόριαλ! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ομολογώ Κική..ήταν ένα μεγαλούτσικο tutorial..
      Χαίρομαι όμως που το βρήκες ενδιαφέρον!!
      Σε ευχαριστώ πολύ πολύ!!

      Διαγραφή
  2. Μπράβο και πάλι μπράβο! Όπως πάντα υπέροχο!
    Να σας ζήσει ο μικρός σας πρίγκιπας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ για το σχόλιο!