20 Φεβ 2012

Φασολάδα

           Ετοιμάσαμε με τα παιδιά ένα εβδομαδιαίο πλάνο μαγειρέματος και άφησα σ' αυτά την πρωτοβουλία να αποφασίσουν τι θα τρώμε την κάθε μέρα {ευκαιρία να γλιτώσω από τα "μα εγώ δεν ήθελα αυτό το φαγητό", "και ναι μαμά εσύ μαγειρεύεις ότι αρέσει στην Ειρήνη ή στο Ζήση" ή "πότε θα μου κάνεις το τάδε φαγητό" και διάφορα τέτοια τινά}. Κολλήσαμε το πρόγραμμα στο ψυγείο και ξέρει ο καθένας τι να περιμένει για μεσημεριανό. Το πρόγραμμα για σήμερα λοιπόν "λέει" φασολάδα, την οποία αγαπούν και τα δυο μου παιδιά. Ουφ!

             Υλικά
  • 500γρ. φασόλια Πρεσπών
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι περασμένο στο μούλτι
  • 3 μεγάλα καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1/2 κούπα συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας 
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 τσιμπιά μπούκοβο
  • μια χούφτα ψιλοκομμένο σέλινο
  • αλάτι και πιπέρι
          
             Εκτέλεση
  1. Μουλιάζουμε από βραδύς τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ με νερό.
  2. Ξεπλένουμε και ρίχνουμε τα φασόλια στη χύτρα ή την κατσαρόλα μέσα στην οποία θα μαγειρέψουμε το φαγητό μας {προσωπικά για τη φασολάδα χρησιμοποιώ τη χύτρα ταχύτητος}.
  3. Γεμίζουμε το σκεύος μας με τόσο νερό, όσο να "κολυμπάνε" άνετα τα φασόλια μέσα σ' αυτό {το πρώτο νερό δεν το πετάω, μαγειρεύω ως έχει}.
  4. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το χυμό ντομάτας, το λαδάκι, το μπούκοβο, το σέλινο, αλάτι και πιπέρι, όλα τα υλικά δηλαδή.
  5. Σφραγίζουμε τη χύτρα και βράζουμε για 20΄ στο 5 {η κουζίνα μου είναι διαβαθμισμένη από το 1-9}. Μετά το 20λεπτο ανοίγουμε τη χύτρα και συνεχίζουμε το βράσιμο χωρίς καπάκι στο 9 για 10΄ περίπου μέχρι να χυλώσει το φαγάκι μας. Για μια συμβατική κατσαρόλα ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια μας. Μπορούμε να υπολογίσουμε περίπου στα 3 τέταρτα σε μέτρια φωτιά.
  6. Τα φασόλια μας τα τρώμε συνοδεία φέτας και τσούσκας φυσικά. Και με αρκετά φρέσκο ψωμάκι για να βουτάμε στο ζουμάκι.
                Καλή μας όρεξη.    
 Η ποσότητα της φασολάδας που φτιάχνω είναι περισσότερη απ' όση τρώμε σένα γεύμα. Την υπόλοιπη την χωρίζω σε ατομικές μερίδες και τις βάζω στην κατάψυξη για μέρες δύσκολες.

8 σχόλια:

  1. mmmm...από τα αγαπημένα μου παραδοσιακά φαγητά! είσαι τυχερή που τα παιδάκια σου τρώνε όσπρια! φιλάκια και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, μπορώ να πω πως με το φαγήτο δεν είχα ποτέ ιδιαίτερο πρόβλημα. Τρώνε σχεδόν τα πάντα τα πουλάκια μου. Φιλιά.

      Διαγραφή
  2. Οπως και τα παιδια σου αγαπω κι εγω τη φασολαδα! Αλλα μικρη δεν... οποτε εισαι τυχερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες όπως και εσύ, αλλά αντίστροφα, μεγαλώνοντας τα παιδιά μου να μη θέλουν να δουν όσπριο στα μάτια τους; Πλάκα θα΄χει. Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Και εγώ μικρή ούτε να την δω! Τωρα μου αρέσει αν και πάλι δεν τρελαίνομαι.. Είσαι τυχερή Στέλλα μου που την τρώνε τα παιδάκια σου!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά Eri δεν μ'αρέσει η φασολάδα. Με τα παιδιά όμως αναγκάζομαι να την τρώω γιατί δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζω ένα φαγάκι τόσο θρεπτικό, νόστιμο, ωφέλιμο και να μην το τρώω εγώ η ίδια! Φιλιά.

      Διαγραφή
  4. Στέλλα μου αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό!!!Μου άρεσε πολύ η ιδέα σου με το πρόγραμμα, είναι μια πολύυυυυ καλή λύση!!!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ιδέα του εδβομαδιαίου προγράμματος την ενστερνίστηκα από την καλή μας Elpiniki. Την επιλογή των φαγητών την άφησα στα παιδιά μου. Είναι όντως μια καλή λύση και λέω να το συνεχίσω. Καλό βράδυ,φιλιά.

      Διαγραφή

Σας ευχαριστώ για το σχόλιο!