22 Φεβ 2012

Σαντιγύ

         Τη σαντιγύ τη χρησιμοποιώ ως επί το πλείστον σαν γέμιση σε τούρτες και ιδιαίτερα σε παιδικές. Τα μικρά παιδιά τη λατρεύουν {και οι μεγάλοι δεν πάνε πίσω}. Μια μικρή δεσποινίς μάλιστα μου είπε μπράβο {δις} για το παγωτό που έβαλα στην τούρτα. Η παρασκευή της δεν είναι δύσκολη αλλά όταν άρχισα να τη χρησιμοποιώ είχα τις επιφυλάξεις μου όσoν αφορά τη σταθερότητά της. Διαπίστωσα λοιπόν πως αν την έχω χτυπήσει όσο αυτή χρειάζεται τότε κρατάει τον όγκο της ακόμη και ανάμεσα σε τρεις στρώσεις παντεσπάνι. Κρατάει καλά και στο στολισμό μιας τούρτας και μπορεί να χρωματιστεί. Τη σαντιγύ μου τη φτιάχνω με κρέμα γάλακτος. Μου αρέσει η κρέμα γάλακτος γιατί η σαντιγύ της γίνεται αεράτη, ελαφριά χωρίς να αφήνει εκείνη την βαριά αίσθηση βουτύρου στα χείλη. Εκτός από τούρτες, η σαντιγύ αυτή μπορεί να ακομπανιάρει πολύ ωραία και μια σοκολατίνα, μια μηλόπιτα, ένα απλό κέικ, τον καφέ μας.

            Υλικά και σκεύη
  • 1 κουτί κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, κρύο {200 ή 250 ml}
  • 1 με 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 μεταλλικό μπολ
  • μίξερ 
  • σπάτουλα
          Εκτέλεση
  1. Τοποθετούμε το μεταλλικό μπολ μαζί με τους αναδευτήρες στην κατάψυξη για 20΄.
  2. Χύνουμε την κρύα κρέμα γάλακτος {κατευθείαν από το ψυγείο} στο παγωμένο μας μπολ. 
  3. Χτυπάμε αρχικά με μικρή ταχύτητα {προσοχή πιτσιλάει} και σταδιακά αυξάνουμε μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται στην επιφάνεια φυσαλίδες οπότε προσθέτουμε την άχνη. Μπορούμε να προσθέσουμε άχνη ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλουμε την σαντιγύ μας.
  4. Σταδιακά η σαντιγύ θα αρχίσει να αποκτάει όγκο. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να δούμε να χωρίζει το μείγμα μεταξύ του και να σχηματίζονται λοφίσκοι οπότε και σταματάμε. Συγκεντρώνουμε το υλικό μας με τη σπάτουλα. Καλό είναι κατά τη διάρκεια ανάμειξης να μη σταματήσουμε το μίξερ. 
  5. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί πάνω από 3΄-4΄, αυτό όμως θα εξαρτηθεί και από την ισχύς του μίξερ που διαθέτουμε. Με ένα μίξερ π.χ. 200W ίσως να χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο {το δικό μου είναι 450W}.
  6. Αυτή είναι η βασική συνταγή της σαντιγύς. Μπορεί να αρωματιστεί με βανίλια, να γίνει σοκολατένια, φραουλένια...
                    Καλή μας όρεξη.      

22 σχόλια:

  1. Γεια σου Στέλλα! Μήπως τυχόν ξέρεις να μου πεις γιατί πρέπει να είναι κρύα η κρέμα γάλακτος και τα σκεύη; Επίσης μήπως έχεις δοκιμάσει να χτυπήσεις εβαπορέ; Σαν να θυμάμαι πως για μια συνταγή η μαμά μου έβαζε το εβαπορέ στην κατάψυξη για δύο ώρες και μετά το χτυπούσε. (Δεν καταπιάνομαι με ζαχαροπλαστική και έχω πολλές απορίες!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Rita, γεια σου. Δεν θέλω να το παίξω ειδήμονας, όλα βασίζονται στην εμπειρία μου, στις αποτυχίες μου και στη μελέτη αλλά βασικά είναι θέμα χημείας. Αν η κρέμα γάλακτος είναι όσο πρέπει κρύα γρήγορα θα σχηματιστεί σε σαντιγύ και θα στέκεται καλύτερα και για περισσότερη ώρα, με την προυπόθεση να μην την παραχτυπήσουμε γιατί θα "κόψει" δηλαδή θα σχηματιστεί βούτυρο. Αν πάλι ειναι σε θερμοκρασία δωματίου δεν θα χτυπιέται γιατί δεν θα μπορεί να ενσωματωθεί ο αέρας. Τα κρύα σκεύη βοηθούν για τους παραπάνω λόγους. Όσο για το εβαπορέ δεν το έχω επιχειρήσει. Αυτά. Στο διαδίκτιο μπορείς να βρείς παραπάνω πληροφορίες και να εντρυφήσεις, αν σε ενδιαφέρει το θέμα.

      Διαγραφή
  2. Έεεεετσι μπράβο!
    Η σωστή συνταγή σαντιγύ και ο τρόπος παρασκευής της.

    Φιλιά σας, πολλά!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο Στέλλα μου πολύ χρήσιμη ανάρτηση!Σωστότατος ο τρόπος!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στέλλα πολύ ωραία η καλοφτιαγμένη σαντιγύ σου.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. γεια σας...δεν εχω φτιαξει ακομα τη σαντυγι αλλα θα τη χρησιμοποιησω συντομα για να φτιαξω τη τουρτα του μικρου μου. θελω να ρωτησω αυτη η ποσοτητα ειναι αρκετη για να γεμισω κ να καλυψω τη τουρτα η να φτιαξω 2πλη δοση? κ οταν λετε ενα κουτι κρεμα γαλακτος εννοειτε το κλασικο των 200ml?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Sok agg, μάλλον θα χρειαστείς 3x200ml κρέμες γάλακτος για να γεμίσεις και να καλύψεις μια μεγάλη τούρτα!
    Θα σε συμβούλευα να χτυπήσεις αρκετά τη κρέμα γάλακτος για να γίνει σφιχτή!
    Ελπίζω να βοήθησα!
    Σε ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. k meta mporoume na thn kalupsoume me zaxaropasta thn tourta???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απαντήσεις
    1. Ειρήνη γεια σου!
      Η σαντιγύ μπορεί να κρατήσει μερικές ώρες εκτός ψυγείου μέσα στην τούρτα χωρίς να αλλοιωθεί.
      Φτάνει βέβαια να μην έχει υπερβολική ζέστη και φυσικά να μην 'χτυπάει' ο ήλιος την τούρτα μας!
      Ελπίζω να βοήθησα!

      Διαγραφή
    2. Ειρήνη γειά σου!
      Η σαντιγύ μπαίνει σαν γέμιση της τούρτας.
      Τη ζαχαρόπαστα την εφαρμόζουμε πάνω σε βουτυρόκρεμα!
      Η τούρτα μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου κάποιες ώρες, φτάνει να μην έχει υπερβολική ζέστη και να μην τη 'χτυπάει' ο ήλιος.

      Διαγραφή
  9. Στέλλα καλημέρα και συγχαρητήρια για το blog αλλά κυρίως τις τούρτες σου! Ηθελα να σε ρωτήσω αν ξέρεις για πόσες μέρες διατηρείται στο ψυγείο μια έτοιμη τούρτα με γέμιση απο σαντιγύ και επικάλυψη ζαχαρόπαστας. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων, Σοφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία, γεια σου!
      Μια τέτοια τούρτα διατηρείται άνετα στο ψυγείο για 3-4 μέρες.
      Σε ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  10. Καλησπερα... Μια ερωτησουλα...το χρωμο ζαχαροπλαστικής..ποτέ το βάζουμε???στην αρχή..με την κρέμα γάλακτος.. Ή στο τέλος???ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελική καλημέρα..προτείνω να προσθέσεις το χρώμα λίγο λίγο αφού βάλεις την άχνη. Έτσι θα μπορείς να κρίνεις πόσο έντονη ή αχνή θέλεις την απόχρωσή σου, προσθέτοντας φυσικά και μετά.
      Καλές ζαχαροδημιουργίες!

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα Θέλω να στολίσω ενα κέικ με σαντιγί. Ποσο θα διατηρηθεί εκτός ψυγείου? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα Θέλω να στολίσω ενα κέικ με σαντιγί. Ποσο θα διατηρηθεί εκτός ψυγείου? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συγχαρητήρια για την σελίδα σας.με την βοήθεια σας έκανα την τούρτα του μικρού μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ για το σχόλιο!