Επιστρέψαμε από ένα πολύ ωραίο Σαββατοκύριακο στην πανέμορφη, ολόλευκη και με πολικές θερμοκρασίες Φλώρινα. Ευχαριστήθηκα νόστιμο και σερβιρισμένο στο πιάτο μου φαγητό {ευχαριστώ μαμάδες} και εδώ ξαναμπαίνουμε στην διαδικασία του τι τρώμε σήμερα. Ο μικρός μου μέρες τώρα θέλει να φάει "καβουροπάτι", χάμπουργκερ δηλαδή οπότε φαγάκι ευρέθη.
Υλικά {για 10-12 ψωμάκια}
Υλικά {για 10-12 ψωμάκια}
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά
- 1 κούπα χλιαρό προς το ζεστό νερό
- 2 κ.γ. ζάχαρη
- 1/3 της κούπας ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 αβγό
- 3 με 3-1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Σε ένα γυάλινο μπολ ρίχνουμε το νερό και διαλύουμε τη μαγιά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 5΄. Θα δούμε στην επιφάνεια να σχηματίζονται φουσκάλες οπότε είμαστε εντάξει.
- Κατόπιν προσθέτουμε το αβγό ελαφρώς χτυπημένο, το αλάτι και 3 από τις κούπες αλεύρι.
- Ζυμώνουμε γύρω στα 5΄ μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι.
- Δεν αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει. Μοιράζουμε σε 10-12 μπαλίτσες, δίνουμε στρογγυλό σχήμα και πατάμε ελαφρώς με την παλάμη μας.
- Αραδιάζομαι στο ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, σκεπάζουμε πάλι με λαδόκολλα και μετά με πετσέτα κουζίνας.
- Αφήνουμε να φουσκώσουν για 15΄. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200c.
- Ψήνουμε για 15΄με 20΄ ή μέχρι να χρυσίσουν.Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Μπορούμε να τα γεμίσουμε με οτιδήποτε θέλουμε. Διατηρούνται στο ψυγείο για 1-2 μέρες μέσα σε σακούλα τροφίμων.