23 Ιαν 2012

Σπιτικά Ψωμάκια {Burger Buns}

         Επιστρέψαμε από ένα πολύ ωραίο Σαββατοκύριακο στην πανέμορφη, ολόλευκη και με πολικές θερμοκρασίες Φλώρινα. Ευχαριστήθηκα νόστιμο και σερβιρισμένο στο πιάτο μου φαγητό {ευχαριστώ μαμάδες} και εδώ ξαναμπαίνουμε στην διαδικασία του τι τρώμε σήμερα. Ο μικρός μου μέρες τώρα θέλει να φάει "καβουροπάτι", χάμπουργκερ δηλαδή οπότε φαγάκι ευρέθη.

            Υλικά {για 10-12 ψωμάκια}
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1 κούπα χλιαρό προς το ζεστό νερό
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/3 της κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 αβγό
  • 3 με 3-1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
                Εκτέλεση
  1. Σε ένα γυάλινο μπολ ρίχνουμε το νερό και διαλύουμε τη μαγιά. 
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 5΄. Θα δούμε στην επιφάνεια να σχηματίζονται φουσκάλες οπότε είμαστε εντάξει.
  3. Κατόπιν προσθέτουμε το αβγό ελαφρώς χτυπημένο, το αλάτι και 3 από τις κούπες αλεύρι.
  4. Ζυμώνουμε γύρω στα 5΄ μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι.
  5. Δεν αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει. Μοιράζουμε σε 10-12 μπαλίτσες, δίνουμε στρογγυλό σχήμα και πατάμε ελαφρώς με την παλάμη μας.
  6. Αραδιάζομαι στο ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, σκεπάζουμε πάλι με λαδόκολλα και μετά με πετσέτα κουζίνας.
  7. Αφήνουμε να φουσκώσουν για 15΄. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200c.
  8. Ψήνουμε για 15΄με 20΄ ή μέχρι να χρυσίσουν.Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Μπορούμε να τα γεμίσουμε με οτιδήποτε θέλουμε. Διατηρούνται στο ψυγείο για 1-2 μέρες μέσα σε σακούλα τροφίμων.
                     Καλή μας όρεξη.