Τη μελιτζάνα τη λατρεύω. Μέχρι και πίτσα με μελιτζάνα φτιάχνω {και την τρώω μόνη μου}. Αυτή η σάλτσα είναι υπέροχη για μένα. Και δεν είναι τόσο έντονη η γεύση της μελιτζάνας για να μου την απαρνηθούν τα καμάρια μου.
Ειρήνη: Μια φορά επιτέλους, να μας φτιάξεις μια κανονική σάλτσα... !!
Υλικά
- 2 μέτριες μελιτζάνες {500 γρ.}
- 2 κιλά ώριμες ντομάτες
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 2/3 της κούπας ελαιόλαδο
- 1 1/2 κ.σ. αλάτι
- 1/4 κ.γ. ζάχαρη
- 1/4 κ.γ. ρίγανη
- πιπέρι
- λάδι για το τηγάνισμα της μελιτζάνας
- Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρά κομμάτια. Τις τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσουν ελαφρά. Δεν πειράζει αν 'κρατάνε' λίγο στο δόντι, θα βράσουν μαζί με τις ντομάτες. Τοποθετούμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Δεν αλατίζουμε.
- Πλένουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από τον ρεντέ ή το μούλτι.
- Βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Βράζουμε αρχικά σε έντονη φωτιά για 10' χωρίς καπάκι. Έπειτα χαμηλώνουμε στο 4 {διαβάθμιση μέχρι το 9}, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 3 τέταρτα της ώρας. Ανακατεύουμε περιστασιακά.
- Είναι έτοιμη η σάλτσα όταν αρχίσουν χοντρές φουσκάλες να σχηματίζονται στη επιφάνεια.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και με το μούλτι χειρός πολτοποιούμε τη σάλτσα μέσα στην κατσαρόλα. Εναλλακτικά, τη διαδικασία αυτή την κάνουμε και με το κανονικό μούλτι.
- Αν θεωρούμε πως η σάλτσα μας είναι λίγο νερουλή, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι χωρίς το καπάκι και σε δυνατή φωτιά αφήνουμε να εξατμιστεί το επιπλέον υγρό. Χρειάζεται προσοχή όμως μη κολλήσει.
- Αποθηκεύουμε σε βαζάκια ή σε σακούλες στην κατάψυξη.