13 Φεβ 2012

Σοκολατίνα

          Λόγω της αυριανής ημέρας- "Αγίου Βαλεντίνου" γαρ- είπα και εγώ να σας προσφέρω αυτήν την νόστιμη Σοκολατίνα σε σχήμα καρδιάς βεβαίως. Οποία πρωτοτυπία θα μου πείτε. Ο τόπος βρίθει από καρδιές, καρδούλες, καρδουλίτσες παντός γεύσης. Τι να γίνει, ακολουθώ το ρεύμα και ας μη με εκφράζει. Δεν το ήξερα να περιμένω του Βαλεντίνου για να εκφράσω την αγάπη μου  στον άνθρωπο που διάλεξα βιτρίνα στη ζωή μου. Anyways, το γλυκό είναι γευστικότατο. Give It a try. 

                Υλικά
  • 30 γρ. κουβερτούρα
  • 1/2 κούπα ζεστό νερό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 3/4 της κούπας + 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κούπα κακάο
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1/4 κ.γ. μπέικιν
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 1 μεγάλο αβγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/4 της κούπας σπορέλαιο
  • 1/2 κούπα γιαούρτι
            Εκτέλεση
  1.  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180c. Λαδώνουμε με σπορέλαιο και βάζουμε λαδόκολλα στον πάτο των 22 cm φόρμας μας. Λαδώνουμε και τη λαδόκολλα.  
  2. Προετοιμάζουμε τα υλικά μας. Λιώνουμε σε ένα μικρό μπολ την κουβερτούρα, που έχουμε κόψει σε μικρά κομματάκια, στο ζεστό νερό. Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το μπέικιν, το αλάτι και τις βανίλιες. Σε ένα τρίτο μπολ {πολλά μπολ, ε;} χτυπάμε με το μίξερ το αβγό για 2' με 3΄περίπου. Προσθέτουμε το σπορέλαιο αργά και με σταθερή ροή. Ρίχνουμε το γιαούρτι {αγελαδινό και όσων λιπαρών έχουμε}, ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε το μείγμα της ζάχαρης εναλλάξ με το σοκολατένιο νερό, σε τρεις δόσεις. Δεν ανακατεύουμε πολύ, ίσα να ενσωματωθούν τα υλικά.
  3. Χύνουμε το υλικό στην έτοιμη φόρμα μας, χτυπάμε την φόρμα απαλά, σηκώνοντάς τη και αφήνοντας 2-3 φορές στον πάγκο για να φύγουν τυχόν φουσκάλες αέρα από το μείγμα και τοποθετούμε περιμετρικά, στο εξωτερικό μέρος της φόρμας, βρεγμένη λωρίδα χοντρής πετσέτας. Δεν σας έχει συμβεί, όταν κάνετε κάποιο γλυκό σε στρογγυλή φόρμα και όχι σε bundt, να σχηματίζεται ένας λοφίσκος στη μέση; Ένα μυστικό λιοπόν, για να έχουμε τέλεια πεπλατισμένη επιφάνεια είναι αυτό. Επενδύουμε την εξωτερική επιφάνεια με λωρίδα βρεγμένης πετσέτας. Ίσως κάποιες το ξέρατε, ίσως όχι. Στο εξωτερικό χρησιμοποιούν τα λεγόμενα "bake even strips" αλλά διαβάζοντας έμαθα πως υπάρχουν και ανέξοδοι τρόποι, όπως αυτός που περιέγραψα, τον οποίο χρησιμοποιώ πάντα. Μακρηγόρησα. Να με συμπαθάτε, δεν ήθελα να σας κουράσω. Τουναντίον.
  4. Ψήνουμε για 30΄με 35΄. Τοποθετούμε σε σχάρα για να μην "παπαριάσει" η κάτω επιφάνεια και αφήνουμε περίπου 15' πριν ξεφορμάρουμε. Μπορούμε να γλασάρουμε με μια γκανάς, να αχνίσουμε με ζάχαρη άχνη ή να το αφήσουμε όπως έχει. 
                  Καλή μας όρεξη.