30 Ιαν 2013

Καρδούλα από Ζαχαρόπαστα {Ο Τρόπος}-How to make Fondant Frill Shaped Heart

    Αυτή την τούρτα της έφτιαξα για τα γενέθλια του πατέρα μου! Με μια ροζ μεγάλη καρδούλα να κυριαρχεί, για να δείξει έτσι τη μεγάλη αγάπη για τον παππού των παιδιών μου και αγαπημένο μου πατερούλη. Σκέφτηκα λοιπόν, επειδή πλησιάζει και ο Βαλεντίνος {ανέλυσα πέρυσι την άποψη μου σχετικά, στη Σοκολατίνα} να σας δείξω πως γίνεται αυτή η φρουφρουδένια, όμορφη καρδιά από ζάχαρη! Είναι πολύ εύκολη και σας προτρέπω να δοκιμάσετε να τη φτιάξετε. Άντε.. ακόμη κάθεστε;;!!

           Υλικά και εργαλεία
  • έναν πλάστη. Ο πλάστης που βλέπεται είναι ξύλινος και ειδικός για κουλουράκια. Έχει στα δυο πλαϊνά του, βαθμωτούς  πλαστικούς δίσκους με τους οποίους κανονίζεις το πάχος της ζύμης. Εγώ τον χρησιμοποιώ και στο άνοιγμα της ζαχαρόπαστας αλλά προσοχή γιατί κολλάει. Για να μην κολλάει η ζαχαρόπαστα, γενικά χρησιμοποιώ νισεστέ. Τις λωρίδες της ζαχαρόπαστας τις άνοιξα στα 2 mm, ενώ την καρδούλα την έκανα πιο 'παχιά'. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν οποιοδήποτε πλάστη φυσικά και να κανονίσετε με το μάτι το πάχος, έτσι;
  • κουπ πατ σε σχήμα καρδούλας
  • το εργαλείο για τη δημιουργία λωρίδων. Αν δεν έχετε, δεν πειράζει. Μπορεί να γίνει και με τη βοήθεια χάρακα και ενός μαχαιριού ή του εργαλείου της πίτσας.
  • πινελάκι και νερό
  • σκληρό 'σφουγγάρι'. Αυτό που έχω είναι 'ειδικό' αλλά και ένα οποιοδήποτε αχρησιμοποίητο σκληρό σφουγγάρι κάνει.
  • πλαστική επιφάνεια
  • μυτερό εργαλείο σαν μολύβι, είναι το πράσινο στη φωτογραφία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ξυλάκι για σουβλάκια.
  • και φυσικά ζαχαρόπαστα
  • νισεστέ ή άχνη ζάχαρη
       
                Δημιουργία
Παίρνουμε μια μπάλα από τη ζαχαρόπαστα και την ανοίγουμε σε αρκετά χοντρό φύλλο. Με τη βοήθεια του κουπ πατ φτιάχνουμε την καρδιά μας πάνω στην οποία θα ακουμπήσουν τα 'φρουφρού'. Βάζουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τις λωρίδες μας.                                                 



                      

Στη συνέχεια ανοίγουμε άλλο φύλλο, λεπτό και με το εργαλιάκι μας κόβουμε λωρίδες. Εμένα μου χρειάστηκαν 10 τέτοιες για τη συγκεκριμένη καρδούλα. Καλό είναι οι λωρίδες μας να μην είναι μακριές, για να τις χειριζόμαστε ευκολότερα.






 Κάθε λωρίδα, τη λεπταίνουμε με το μυτερό εργαλείο μας από τη μια μεριά κατά αυτόν τον τρόπο.




  Και αρχίζουμε. Με μικρή ποσότητα νερού στο πινελάκι μας, περνάμε περιφερειακά και εφαρμόζουμε την πρώτη μας λωρίδα με μπρος πίσω κινήσεις και τη λεπτή επιφάνεια να είναι από την έξω πλευρά, η παχιά δηλαδή θα ακουμπάει στην καρδιά. Αφού τελειώσουμε πιέζουμε την κάθε λωρίδα στη βάση της για να σηκώσουμε τις άκρες προς τα πάνω. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να φτάσουμε στο κέντρο και είναι έτοιμη η καρδούλα μας. Τόσο απλά. Δείτε και μόνοι σας.












 
 Η όλη διαδικασία διαρκεί το πολύ 30' και είναι διασκεδαστική. Μπορείτε να βάλετε και τα μικρά σας να συμμετέχουν. Επίσης μπορούν να γίνουν σε διάφορα μεγέθη οι καρδούλες αλλά και χρώματα.

 

                   Αυτό ήταν! Έτοιμη η καρδούλα σας.
                                             
Δείτε και το βιντεάκι από το κανάλι του Spirto Web Radio, έτσι όπως παρουσιάστηκε στην εκπομπή της Βιβής 'Γυναικείες Υποθέσεις'! Βιβή, σε ευχαριστώ πολύ!!



23 Ιαν 2013

Ψαροκεφτεδάκια

   Πρώτη ανάρτηση για το 2013! Εύχομαι.. τι να ευχηθώ;;; Ότι επιθυμεί και έχει ανάγκη ο καθένας, αυτό εύχομαι! Για να μπω κατευθείαν στο θέμα, σήμερα έφτιαξα ψαροκεφτέδες, χρησιμοποιώντας περισσευούμενα από προηγούμενα γεύματα. Όπως, πουρέ και τηγανισμένα φιλετάκια γλώσσας. Μια πολύ εύκολη και γρήγορη λύση για 'ανακύκλωση' μικρών μερίδων φαγητού. Έγιναν νοστιμότατοι!

         Υλικά {για 6 μέτριους ψαροκεφτέδες}
  • 2 κούπες πουρέ {σπιτικό}
  • 4 τηγανισμένα φιλετάκια γλώσσας
  • 1 αβγό
  • 1 χούφτα κατεψυγμένο αρακά
  • 1 χούφτα κατεψυγμένα φασολάκια
  • 4 κ.σ. γαλέτα
  • αλεύρι για το πανάρισμα
  • λάδι για το τηγάνισμα
   
        Εκτέλεση
  1. Ψιλοκόβουμε τα φιλετάκια μας και τα προσθέτουμε στον έτοιμο πουρέ.
  2. Βράζουμε τον αρακά και τα φασολάκια μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνουμε να χλιαρίνουν.
  3. Προσθέτουμε όλα τα υλικά μας στον πουρέ {αλάτι δεν χρειάζεται να προσθέσουμε γιατί τόσο το ψαράκι όσο και ο πουρές έχουν το αλατάκι τους}, ανακατεύουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 30' να σφίξει το μείγμα μας. 
  4. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λαδάκι μας, αφήνουμε να ζεσταθεί όχι να καεί {είναι έτοιμο όταν αρχίσουν να σχηματίζονται οι χαρακτηριστικές 'γραμμές'}.
  5. Σχηματίζουμε κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε ελαφρά, τινάζοντας την περίσσεια του αλευριού. Μόλις προσθέσουμε τα πρώτα κεφτεδάκια μας χαμηλώνουμε τη φωτιά και από το 9 {ανώτερο} το κατεβάζουμε στο 8.
  6. Θέλουν πολύ λίγο τηγάνισμα δηλαδή 2' από τη μια ή μέχρι να χρυσίσουν, το ίδιο από την άλλη και είναι έτοιμα. Εμείς τα βάλαμε σε σαντουιτσάκια με μαρουλάκι και φάγαμε 'fishburgers'.
                Καλή μας όρεξη