Ε, αυτή η συνταγή είναι ένα από τα αποτελέσματα αυτής της αγάπης {όπως και η Σάλτσα Μελιτζάνας, τις Μελιτζάνες Παπουτσάκια τις αφήνω εκτός γιατί είναι μια κλασική συνταγή}!
Τις Μελιτζάνες Μπουγιουρντί μπορείτε να τις φτιάξετε σαν ορεκτικό, κρασοτσιπουρομεζέ, κυρίως πιάτο..πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό..αστειεύομαι {κ α θ ό λ ο υ}!!
Αν λοιπόν σας αρέσουν και εσάς οι μελιτζάνες όσο κι εμένα, θα τις λατρέψετε και σαν..μπουγιουρντί!
Υλικά {για μεγάλο πήλινο}
- 10 μέτριες μελιτζάνες
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 250 γρ. φέτα
- 200 γρ. κασέρι σε φέτες
- 1 μικρή πράσινη ή κόκκινη πιπεριά
- κόκκινο γλυκό πιπέρι
- μπούκοβο
- αλατάκι
- 4 μέτριες ντομάτες ώριμες
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/4 της κούπας ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ρίγανη
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200c. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα. Λαδώνουμε το πήλινο σκεύος μας.
- Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε το κοτσάνι και κόβουμε σε παχιές φέτες ενός εκατοστού περίπου {οι φέτες μπορούν να είναι είτε κάθετες είτε οριζόντιες}. Επιλεκτικά μπορούμε να τις ξεπικρίσουμε, εγώ δεν το έκανα.
- Αραδιάζουμε τις κομμένες μελιτζάνες στο ταψί μας και με ένα πινελάκι περνάμε την επιφάνεια κάθε μιας με λαδάκι {το λάδι το έχουμε βάλει σε ένα πιάτο βαθύ για να μας διευκολύνει} και αλατίζουμε.
- Βάζουμε το ταψί στη δεύτερη από πάνω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε με πάνω κάτω αντίσταση για 15' από τη μια μεριά και 10' από την άλλη {περισσότερο ή λιγότερο μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες}. Για τη συγκεκριμένη ποσότητα μελιτζάνας, φούρνισα 2 ταψιά. Μόλις ψηθούν τις φυλάμε σε ένα πιάτο..'τσιμπάμε' και από καμία στα κρυφά από ποιόν άραγε;;
- Απλή Σάλτσα: στο μεταξύ φτιάνουμε τη σάλτσα μας η οποία όμως είναι προαιρετική. Μπορούμε αντ'αυτής να κόψουμε δυο ντομάτες σε ροδέλες και να τις χρησιμοποιήσουμε στο μπουγιουρντί. Εμένα όμως μου αρέσει η μαγειρεμένη σαλτσούλα και δεν μου ήταν κόπος τη δεδομένη στιγμή. {Η δοσολογία αυτή για τη σάλτσα είναι μεγαλύτερη από οτι θα χρησιμοποιήσουμε αλλά με 2 ντοματούλες τί σάλτσα θα έφτιαχνα; Οπότε έφτιαξα παραπάνω και δεν πήγε χαμένη}. Περνάμε τις ντομάτες από τον ρεντέ ή στο μούλτι, βάζουμε σε κατσαρολάκι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 20'..και είναι έτοιμη!
- Συγκεντρώνουμε τα υπόλοιπα υλικά μας, ξεπλένουμε και ψιλοκόβουμε την πιπερίτσα και είμαστε έτοιμοι για τη συναρμολόγηση.
- Συναρμολόγηση. αρχίζουμε με μια στρώση μελιτζάνας, τις μισές φετούλες από το κασέρι, το
- Ψήνουμε στους 200c για περίπου 30' ή μέχρι να δούμε παχιές φουσκάλες σάλτσας να σχηματίζονται στα τοιχώματα του πήλινου. Δεν παραψήνουμε μη σωθούν τα υγρά και ξεραθεί το νόστιμο αυτό φαγάκι.
- Και είναι έτοιμο.
Καλή μας όρεξη
Τα παιδιά μου συνήθως δεν τρώνε για βράδυ το ίδιο φαγητό με το μεσημέρι..δυστυχώς τα έχω καλομαθημένα ή μήπως κακομαθημένα;;!!
Αυτό όμως το φαγάκι δεν βλέπει δεύτερη μέρα, προς μεγάλη μου χαρά!