Άρχισαν τα σχολεία.. ευτυχώς! Μαζί όμως άρχισε και η καθημερινή αναζήτηση και προετοιμασία του κατάλληλου πρωινού κολατσιού. Και λέω κατάλληλου γιατί τα παιδάκια μου προφανώς, έχουν 'εξεζητημένους' γευστικούς κάλυκες και τα μέχρι τώρα κολατσά που τους ετοίμασα δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις τους!! Τις πιτούλες αυτές όμως τις λατρεύουν και τις ευχαριστιούνται πολύ. Είμαι σίγουρη πως θα αρέσουν και σε σας.
Υλικά
για το σπιτικό φύλλο εδώ
για τη γέμιση
- τυρί φέτα τριμμένο
- Σπιτικό φύλλο. Στη συνταγή της Τυρόπιτας με Παραδοσιακό Φύλλο περιγράφω αναλυτικά τον τρόπο προετοιμασίας και ανοίγματος του φύλλου. Εδώ απλά θέλουμε ζυγό αριθμό από τα μπαλάκια που θα φτιάξουμε γιατί θα τα ενώσουμε ανα δυο για να κάνουμε το φύλλο σε καθεμιά από της πίτες.
Ενώνω ανα δυο, βουτωρώντας τη μεταξύ τους επιφάνεια. Χωρίζω τους ενωμένους δίσκους μου με λαδόκολλα.
Αφού ανοίξω όλα τα μπαλάκια μου σε δίσκους και ενώσω ανα δυο με το βουτυράκι μου, βάζω στο ψυγείο. Κατόπιν βγάζω μια δόση τη φορά {τους δυο ενωμένους δίσκους μου} και ανοίγω αρχικά με τον πλάστη.
Μετά παίρνω το φύλλο στα χέρια μου, κάνω τα χέρια μου γροθιά και τραβάω το φύλλο προς τα έξω να ανοίξει με τη βοήθεια των αρθρώσεων {κότσια}. Χρησιμοποιώ και τα δυο χέρια, άσχετα που στις φωτογαφίες φαίνεται μόνο το ένα. Περιμετρικά ανοίγω με τα δάχτυλα με γρήγορες κινήσεις και ανοίγω τραβώντας και γυρίζοντας ταυτόχρονα το φύλλο.
Με τις άκρες των δαχτύλων μας σπρώχνουμε απαλά προς τα μέσα από τις δυο πλευρές. Τυλίγουμε σε σχήμα σπείρας όχι σφιχτά, βουτυρώνουμε την επιφάνειά της και έτοιμη η πιτούλα μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220c για 20' με 25'. Στα παιδιά μου αρέσουν να είναι ξεροψημένες. Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε μια μεγάλη πίτα αν στο τέλος της πίτας ενώσουν την αρχή της επόμενης και ούτω καθεξής. Προσωπικά όταν φτιάχνω τέτοιες πίτες τρώμε όσες είναι να φάμε και τις υπόλοιπες τις βάζω στην κατάψυξη, άψητες τυλιγμένες σε πλαστική μεμβράνη {τις αμπαλάρω όμως αφού έχουν παγώσει}.
Καλή μας όρεξη
Στέλλα!!!!!!τι υπέροχος τρόπος ανοίγματος φύλλου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα έρθω να με μάθεις;;
Πολλά φιλιά
Στη διάθεσή σου, Ξανθή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!!
ΣΤΕΛΛΑ ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΣ ΜΕ ΤΟ ΒΙΕΝΟ ΤΟ ΕΚΑΜΝΕ ΚΑΙ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΚΟΥΚΛΑ ΜΑΣ ΘΕΙΑ ΑΝΝΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεία και εγώ από τη μαμά μου την έμαθα.
ΔιαγραφήΔεν δοκιμάζεις να τη φτιάξεις κι εσύ;;
Μια απόφαση είναι!!
Φιλάκια πολλά.
ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΕΝΟ.ΜΟΥ ΘΥΜΗΣΕΣΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ ΘΕΙΑ ΑΝΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ πολύ, Θεία μου!!
ΔιαγραφήΣτέλλα μου τι δεξιοτεχνία είναι αυτή!!Ούτε επαγγελματίας να ήσουν!Συγχαρητήρια!Το μεταξένιο φύλλο σου κερδίζει τις εντυπώσεις και η παρασκευή της υπέροχης πιτούλας εντυπωσιακή.Τυχερά τα παιδάκια σου που γεύονται τέτοιες λιχουδιές φτιαγμένες με τόση αγάπη!Καλό ξημέρωμα.Φιλιά πολλά,πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Φωτεινή!!
ΔιαγραφήΝα την προσπαθήσεις.
Ειλικρινά αξίζει και δεν είναι τόσο δύσκολη όσο ίσως κάποιος νομίζει.
Φιλάκια.
Τι καταπληκτικο φυλλο ειναι αυτο Στελλα μου! Μακαρι να μπορουσα να το φτιαξω κι εγω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως μπορείς Μάρθα!!
ΔιαγραφήΔοκίμασε και θα διαπιστώσεις πως τελικά είναι σχετικά εύκολη η παρασκευή της.
Ακολούθησε τα βήματα.
Τα έγραψα όσο πιο αναλυτικά μπορούσα.
Φιλιά πολλά.
Με εβαλες σε πειρασμο... με την πρωτη ευκαιρια θα δοκιμασω... Οντως ειναι πολυ κατατοπιστικες οι φωτογραφιες σου και μπραβο σου που καθησες και επιμεληθηκες τοσο που την αναρτηση σου!
ΔιαγραφήΝα με "υπολογίσεις" κι' εμένα για κολατσιό με "ιδιαίτερους γευστικούς κάλυκες"!!! καλή μου Στέλλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραίο φύλλο! Σεντόνι πάνλευκο :-)))
Έγινε Πηνελόπη μου!!
ΔιαγραφήΦέρε και τον μικρό μαζί με την καλή του!
Φιλιά.
Άμα έρθει η καλή του...δεν θα μείνει τίποτε για μας!
ΔιαγραφήΑστα είναι τόσο φαγανή που έχουμε θέμα, μιας και δεν κάνει για την υγεία της ;-)
Είμαστε φιλόζωοι, Πηνελόπη μου!!
ΔιαγραφήΠάντα υπήρχε σκυλί στο σπίτι, η Ρίτα, και ο μπαμπάς στο κτήμα του έχει από κοτούλες και πουλάκια μέχρι άλογα και πουλαράκια!!
Οπότε καλοδεχούμενοι όλοι!
Θα ετοιμάσουμε και ειδικό μενού για τη λεγάμενη!!
Στέλλα παραδίδεις ιδιαιτερα μαθήματα για το φύλλο??
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί υπάρχουν και ξανθιές ακαμάτες στην παρέα χα χα χααα!
Αντε να αντισταθεί πιτσιρίκι, μεγάλο ή μικρό, στις υπέροχες πιτούλες σου!
Φιλάκια!
Μια ταπεινή καθηγήτρια αγγλικών είμαι, Έλενα μου!!
ΔιαγραφήΠάντως μπορούμε να το οργανώσουμε, καθεμιά να μας μαθαίνει ότι κατέχει καλύτερα!!
Φιλιά.
Απίθανη η πιτούλα Στέλλα και φαντάζομαι το φύλλο είναι όλα τα λεφτά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ για μαθήματα μαζί με την Ελενα ... πότε είπαμε ?
Φιλιά
Ναι, το φύλλο αυτό είναι πολύ καλό, Conna.
ΔιαγραφήΘα το κανονίσουμε ;)))
Φιλάκια.
Υπέροχες οι πιτούλες σου και το φύλλο απίθανο!!!Φιλάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα δοκιμάσεις να τις φτιάξεις, Σπυριδούλα μου!!
ΔιαγραφήΦιλιά.
Τι καταπληκτικό διάφανο και λεπτό φύλλο είναι αυτό; Μπράβο! Και οι πίτες τέλειες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ, Κική.
ΔιαγραφήΤιμή μου να το λες εσύ αυτό!!
Φιλιά.
Φαίνεται πολύ ωραία η ζύμη! Όταν ξεκινήσουν τα μαθήματα θέλω και εγώ που είμαι καινούρια στην κουζίνα! Χα χα χα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα σε ξεχάσω Γεωργία μου ;)))!!
ΔιαγραφήΦιλιά.
Αχ τι ωραίες, τι ωραίες! και το φύλλο σου Στέλλα μου είναι υπέροχο, φαίνεται απο την φωτογραφία ακόμα! Γεια στα χέρια σου, θα τις φτιάξω όπωσδήποτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τις φτιάξεις Έρη μου.
ΔιαγραφήΕίμαι σίγουρη πως θα αρέσουν και στο μικρό σου ανθρωπάκι!!!
Φιλιά.
Ωραίες οι πιτούλες σου! Έχω χαζέψει μα το φύλλο φυσικά! Μπράβο χρυσοχέρα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ, Μαράκι!! Φιλάκια!!
ΔιαγραφήΚι ανοίγει όλο το φύλλο με το χέρι ετσι? Καλά τέλειο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τέτοιο φύλλο γίνονται καταπληκτικές πίτες.
Υπέροχη η συνταγή και η τεχνική σου Στέλλα.
Φιλιά
Το φύλλο γίνεται τόσο ελαστικό Marion μου,
Διαγραφήπου ναι, ανοίγει με το χέρι.
Επειχείρησέ το!!
Φιλάκια πολλά.
Καλή αρχή στα ζουζουνάκια σου Στέλλα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι να έχουν μια παραγωγική σχολική χρονιά με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα!
Θα σταθώ κι εγώ στο φύλλο σου, μιας που είναι πραγματικά αξιοζήλευτο και πολύ μαεστρικά καμωμένο!
Εύγε σου για τις υπέροχες πιτούλες! Τα παιδάκια σου είναι πολύ τυχερά, ελπίζω να το καταλάβουν κάποτε! :)
Ευχαριστώ πολύ, Ερμιόνη μου!!
ΔιαγραφήΚαι εσύ με έναν πόνο και μια γερή μπεμπούλα!!
Φιλιά στο Φιφίνη!!
Καλά είσαι μεγάλος μαέστρος στο άνοιγμα του φύλλου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική δεξιοτεχνία!! Αυτά έπρεπε να μας τα είχες πει ποιο πριν κούκλα!!
Πως να μην γίνουν τέλειες οι πίτες σου με τέτοιο φύλλο?
Καλημέρα!
Γεια σου, Χρυσαυγή!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ!!
Φιλάκια.
Καλημέρα, Στέλλα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου άρεσε υπερβολικά η ανάρτησή σου, γιατί ήταν πολύ λεπτομειακή για το άνοιγμα του φύλλου. Λατρεύω το σπιτικό φύλλο και το δικό σου έγινε σαν μετάξι! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ μου μου έδειξες τον τρόπο αλλά μακάρι να είχα τη δεξιοτεχνία σου!
Πάντως κρατώ τις οδηγίες σου.
Φιλάκια πολλά!
Σε ευχαριστώ θερμά, Ελένη μου.
ΔιαγραφήΕιλικρινά, δοκίμασε να φτιάξεις το φύλλο και δεν θα μετανιώσεις.
Και είναι τόσο απλό, αλευράκι, νεράκι και λίγο αλατάκι.
Φιλιά.
Ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
ΑπάντησηΔιαγραφήSaygılar..
çok teşekkür ederim!!
ΔιαγραφήSaygılar.
Πολύ ωραία η συνταγή σου Στελλάκι μου αλλά εγώ αυτή τη στιγμή δεν είμαι για να ανοίγω φύλλο οπότε....θα βάλω τη μάνα μου να το κάνει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ. καλέ μιλάς και τούρκικα??? μπράβο!!
φιλιά και καλό σ/κ :)
Πέλα μου, δεν θα είχα αντίρρηση να μιλούσα Τούρκικα, καλά να είναι όμως ο google μεταφραστής!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίες οι πιτούλες σου Στέλλα, αλλά και το άνοιγμα του φύλλου άψογο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφάγωτες!
Καλό βράδυ.
Σε ευχαριστώ πολύ, Ειρήνη!
ΔιαγραφήΦιλιά.
Λατρεύω κάθε είδους πίτες!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελαίνομαι λέμε!!!!!!!!!!!
Πολλά φιλιά!!!
Κι εγώ το ίδιο, Ελενάκι!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Τρελαινομια για πιτες
ΑπάντησηΔιαγραφήμου αρεσει πολυ ο τροπος που ανοιξες το φυλλο
περνω την μεριδουλα μου και φευγω...
Και εμάς μας αρέσουν πολύ οι πιτούλες, Μαργαρίτα μου!!
ΔιαγραφήΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΛΛΑ,ΕΧΕΙΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΡΝΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙΣ ΦΙΛΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα Νέλι μου.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για το βραβειάκι!!!
Φιλιά.
Μπράβο Στέλλα μου, τρελλαίνομαι για πίτες ιδίως για τις σπιτικές!Μου αρέσει και μένα να ανοίγω φύλλο!Εχεις φοβερή τεχνική όμως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σχολική χρονια!
Καλό μήνα!
Φιλιά πολλά!
Γειά σου, Ελένη μου!!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για τις ευχές! Ανταποδίδω!
Φιλάκια.
Καλό μήνα και καλή βδομάδα Στελλάκι μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλούρες!
Γειά σου, mother to be!!
ΔιαγραφήΦιλούρες πολλές και σε σένα!!
kalos se brhka patriotisa!!!!!!!!!!!!!eimai apo tranobalto kai meno athina.....kalo xeimona euxomai me omorfes dhmiourgies
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Βασιλική!
ΔιαγραφήΕίμαστε λοιπόν 'κοντοχωριανές'!!
Καλώς βρεθήκαμε.
Φιλιά.
Θα κανω παραπονα στην μαμα μου, με ενα κουλουρι θεσσαλονικης με ξεπεταγε!
ΑπάντησηΔιαγραφήAαα, για αυτό έγινες τόσο καλό παιδί ;)))
ΔιαγραφήΦιλιά στη μαμά!
Η αληθεια ειναι αυτη. Παντως μεχρι τωρα κουλουρι με τυρι ειναι το πρωινο μου.
ΔιαγραφήΚαλη σου μερα!
Ελπίζω να μου ζητάνε και μεγάλα
Διαγραφήνα τους ετοιμάζω το πρωινό τους κολατσιό!!
Αλλιώς την έβαψα..
Στέλλα μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήυπέροχες σπιτικές πιτούλες από τα χεράκια σου!!!!!!!!!
Καλό ΣΒΚ!!!!!!Φιλάκια!!!!!!!!!!!!!!
Ευχαριστώ Εφάκι μου!!
ΔιαγραφήΦιλιά σου.
Μα εγώ δεν είχα καταθέσει το θαυμασμό μου για αυτή την εκπληκτική πρόταση τυρόπιτας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλήθεια το "Βιένο" τι σημαίνει;
Με ξανάφερε εδώ η "φρουφρουδένια" τούρτα σου, Στέλλα μου.
Φιλιά σας, πολλά!
Z.
Ζαμπία μου, μη σκοτίζεσαι!!
Διαγραφή'Βιένο' σημαίνει 'τυλιγμένο γύρω-γύρω'.
Ανταποδίδουμε τα φιλιά.
Στέλλα μου τέλεια!!!!Θέλω και εγώ μάθημα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το προσπαθήσω πάντως!!!!
Πολλά φιλιά!!!!!
Ξέρω πως θα τα καταφέρεις εξίσου καλά, Ελπίδα μου!!
ΔιαγραφήΦιλιά.