20 Μαΐ 2012

Κέικ Βραστό

        Το κέικ αυτό είναι ένα σοκολατένιο κέικ πολύ νόστιμο, με μια κάπως διαφορετική εκτέλεση από τα συνηθισμένα. Όσο εύκολα γίνεται άλλο τόσο εύκολα "εξαφανίζεται", τουλάχιστον στο δικό μας σπίτι. Τα μικρά μου το λατρεύουν και το ζητάνε ακόμα και για κολατσιό στο σχολείο.

        Υλικά
  • 250 γρ. βιτάμ πλάκα
  • 2 1/2 κούπες ζάχαρη
  • 8 κ.σ. κακάο φουσκωτές
  • 1 κούπα νερό
  • 1 3/4 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 αβγά
  • 2 κ.σ. μπέικιν
  • 2 βανίλιες
        Εκτέλεση
  1. Ανακατεύουμε το κακάο με τη ζάχαρη. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βιτάμ, το νερό και το μείγμα ζάχαρη-κακάο. Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ρευστοποιηθούν. Όταν συμβεί αυτό αφαιρούμε μια κούπα από το μείγμα και αφήνουμε το υλικό της κατσαρόλας να χλιαρίνει ελαφρά.
  2. Στο μεταξύ προσθέτουμε το μπέικιν και τις βανίλιες στο αλεύρι. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια μας σε σφιχτή μαρέγκα.
  3. Αφού χλιαρίνει το μείγμα μας προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών και χτυπάμε ελαφρά με το μίξερ και έπειτα το αλεύρι. Τη μαρέγκα την προσθέτουμε τμηματικά και την ενσωματώνουμε με απαλές κίνησης με τη βοήθεια σπάτουλας.
  4. Χύνουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο τάψακι μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180c για 40' με 45'.
  5. Αμέσως μόλις βγάλουμε το γλυκό μας από το φούρνο το κόβουμε σε μεριδούλες και περιχύνουμε με το υγρό σοκολάτας που βάλαμε στην άκρη εξαρχής.
              Καλή μας όρεξη.
                                       
                 Μια ακόμη συνταγή της μανούλας μου