Μακάλο είναι η Φλωρινιώτικη ονομασία για το κουρκούτι. Περίσσεψαν λοιπόν κεφτεδάκια από προηγούμενο γεύμα και τα "μεταμόρφωσα" με αυτό το γευστικό, νόστιμο και πολύ εύκολο μακάλο. Ο γιος μου πρέπει να έφαγε τουλάχιστον μισό ψωμί βουτώντας στον υπέροχο αυτό χυλό.
Υλικά
Υλικά
- 1/4 της κούπας ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1 κ.γ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
- 1/2 κ.γ. κόκκινο καυτερό πιπέρι {προαιρετικό}
- 1/2 κούπα νερό
- 1 κ.σ. πελτέ
- 1 σελίδα σκόρδο
- 4-5 κούπες κρύο νερό
- αλάτι και πιπέρι
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί {κανονικά χρησιμοποιούμε το λάδι με το ποίο έχουμε τηγανίσει ελαφρώς τους κεφτέδες, γίνεται πιο νόστιμο αλλά κι έτσι μια χαρά νόστιμο είναι}.
- Ψήνουμε το αλεύρι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Θα πρέπει το αλεύρι να αποκτήσει καφέ χρώμα~ θέλει την ώρα του, προσοχή μη το κάψουμε.
- Προσθέτουμε τα πιπέρια, ανακατεύουμε. Διαλύουμε τον πελτέ στη 1/2 κούπα νερό, ρίχνουμε στο αλεύρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε για αρχή τις 4 κούπες νερό μαζί με το σκόρδο.
- Δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς για να αρχίσει ο βρασμός και κατόπιν χαμηλώνουμε ξανά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει. Δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο, αν χρειαστεί ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό και προσθέτουμε τους κεφτέδες μας. Δεν πρέπει να είναι "πολύ" πυκνόρρευστο το μακάλο, μη χρειαστούμε και μαχαίρι για να το φάμε.
- Τρώγεται αμέσως γιατί όσο κάθετε το μακάλο σφίγγει. Αν θέλουμε να το ξαναζεστάνουμε προσθέτουμε λίγο νερό.
- Μπορούμε αντί για κεφτέδες, στο τέλος να προσθέσουμε μεγάλα κομμάτια φέτας, να τα βυθίσουμε στο μακάλο και να έχουμε έτσι ένα meatless και εξίσου γευστικό γεύμα.
Μικρη δεν το ετρωγα καθολου, αλλα τωρα πια μεχρι που μου λειπει κιολας αμα εχω να φαω καιρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεγαλώνοντας Elpiniki, νομίζω πως εκτιμάμε περισσότερο μερικά πράγματα ή φαγητά ;)
ΔιαγραφήΑυτό το πιάτο σάλτσας δεν το ήξερα! Πολύ εντυπωσιακό και σίγουρα νόστιμο. Με το δίκιο του ο μικρός το απόλαυσε με τόσο κέφι.:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα υλικά, πέρα από τα μπαχαρικά, μου θυμίζουν μια μορφής κρέμας roux?
Καλημέρα Στέλλα.
Ζ.
Το φαγάκι αυτό είναι παραδοσιακό του τόπου μου. Οι Βορρειοελλαδίτες πρόγονοι μας μάλλονσυναγωνίζονται τους Γάλλους σε εφευρετικότητα Ζαμπία, αν το θεωρήσεις μιας μορφής μπεσαμέλ.:)
ΔιαγραφήΔεν την ήξερα αυτη τη σάλτσα Στέλλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο που μας μαθαίνεις παλιές παραδοσιάκες συνταγές.
Και με την φέτα που λες θα είναι πολύ ωραίο.
Δεν κάνει τίποτα Marion. Σου προτείνω να τη δοκιμάσεις είτε έτσι είτε αλλιώς.
ΑπάντησηΔιαγραφήH μεταμόρφωσή σου Στέλλα μου είναι όλα τα λεφτά!! Θα έτρωγα ευχαρίστως καμιά 10αρια!! σε περιμένει βραβειάκι στο σπιτάκι μας! καλό βράδυ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Pela. Τιμή μου.
ΔιαγραφήΓειά σου Στέλλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς σε βρήκα στο μπλόγκ σου!!
Θα τα λέμε από εδώ και στο εξής!!
Φιλιά πολλά και χάρηκα!
Χρυσαυγή
Χάρηκα κι εγώ Χρυσαυγή. Φιλιά
ΔιαγραφήΩραίο φαγητάκι φαίνεται,τη συγκεκριμένη εκδοχή δεν την ήξερα.Πολύ ωραίαααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι νόστιμο Nadia μου.Φιλιά.
ΔιαγραφήΦαινονται νοστιμοι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι, είναι...
ΑπάντησηΔιαγραφή