Μεγαλώνοντας, η επαφή μου με τα κουζινικά δρώμενα ήταν από ελάχιστη ως ανύπαρκτη. Θυμάμαι όμως, πως όποτε θέλαμε να φάμε αυτό το κεκάκι με τα σκουλικάκια { το λέγαμε έτσι, χαριτολογώντας με την αδερφή μου} η μαμά συμφωνούσε, με την προϋπόθεση να χτυπήσει η Στέλλα {εγώ, σαν μεγαλύτερη} τη ζάχαρη με το βιτάμ.
Έπρεπε να τα χτυπήσω για 10' για να γίνει το μείγμα αφράτο, έλεγε. Λίγο υπερβολικό, αλλά εγώ εκτελούσα το χρέος μου στο έπακρο. Και κάπου εκεί αποχωρούσα και συνέχιζε η μαμά την περάτωση το γλυκού.
Η μαμά ήταν κάπως ..δεσποτική να το πω, ..αυταρχική να το πω {έχει μαλακώσει τώρα}. Πάντως στην κουζίνα της έπρεπε τα πάντα να γίνουν her way. Ίσως επειδή δεν δεχόμουν εύκολα το 'ζυγό' της να μην έμαθα να μαγειρεύω μαζί της, αλλά μαζί της.. από μακριά. Σ' αγαπάω..
Υλικά
Έπρεπε να τα χτυπήσω για 10' για να γίνει το μείγμα αφράτο, έλεγε. Λίγο υπερβολικό, αλλά εγώ εκτελούσα το χρέος μου στο έπακρο. Και κάπου εκεί αποχωρούσα και συνέχιζε η μαμά την περάτωση το γλυκού.
Η μαμά ήταν κάπως ..δεσποτική να το πω, ..αυταρχική να το πω {έχει μαλακώσει τώρα}. Πάντως στην κουζίνα της έπρεπε τα πάντα να γίνουν her way. Ίσως επειδή δεν δεχόμουν εύκολα το 'ζυγό' της να μην έμαθα να μαγειρεύω μαζί της, αλλά μαζί της.. από μακριά. Σ' αγαπάω..
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 100 γρ. τρούφα σοκολάτας
- 2 βανίλιες
- 1 βιτάμ πλάκα
- 2 1/2 κούπες ζάχαρη
- 5 αβγά
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι αγελάδας
- 1/4 της κούπας γάλα
- Θέλουμε τα υλικά μας σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε οτιδήποτε από το ψυγείο το βγάζουμε 30' πριν. Βουτυρώνουμε καλά τη φόρμα του κέικ {αυτό με την τρύπα στη μέση}, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180c, ανακατεύουμε την τρούφα με το αλεύρι {το μυστικό για να μη 'κάθεται' η τρούφα στη βάση αλλά να είναι διάσπαρτη όπως στη φωτογραφία} και τις βανίλιες, βάζουμε το βιτάμ με τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και αρχίζουμε το χτύπημα. Όχι για 10΄αλλά 4΄-5΄ θα χρειαστούν.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και χτυπάμε καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Βάζουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
- Σειρά έχει το αλεύρι, το οποίο το προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά χτυπώντας σε μικρή ταχύτητα. Δεν παραχτυπάμε, απλά θέλουμε να ενσωματωθεί το αλεύρι.
- Αν δούμε πως το μείγμα μας είναι πολύ σφιχτό τότε προσθέτουμε τμηματικά και το γάλα μέχρι να γίνει λίγο πιο ρευστό το μείγμα. Χύνουμε το υλικό στο ταψί μας και 'κόβουμε' επιφανειακά το μείγμα με ένα μαχαίρι, χαράσσοντας έναν κύκλο στο μέσο αλα Βέφα {κολπάκι της, για να μη φουσκώνει και σπάει η επιφάνεια κατά το ψήσιμο}.
- Ψήνουμε για 55΄με 60΄. Βγάζουμε και αφήνουμε στη σχάρα για 15΄πριν ξεφορμάρουμε. Τα γλυκά τύπου κέικ αποφεύγουμε να τα σκεπάζουμε αφού τα βγάλουμε από το φούρνο.
- Τοποθετούμε στην πιατέλα μας και αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε.
- Είναι ένα γλυκό που διατηρείται εκτός ψυγείου για αρκετές μέρες χωρίς να χάνει τη φρεσκάδα του.
Καλημέρα Στέλλα!!! Ακριβώς η ίδια κατάσταση επικρατούσε και στο σπίτι μας! Εγώ να πρέπει να χτυπήσω καλά-καλά τη ζάχαρη με το βούτυρο και μετά να αποχωρήσω και να αφήσω στη μάνα τα ηνία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέρ-αγαπημένο κέικ που έχει στιγματίσει την παιδική, εφηβική, μη σου πω και την ενήλικη ζωή μου!
Φιλιά πολλά, να έχεις μια πολύ όμορφη μέρα!
Σου θύμισα παιδικά 'τραύματα', ε;
ΔιαγραφήΑγαπημένο και δικό μας κεκάκι Ερμιόνη μου.
Φιλιά πολλά.
Κεκάκι με αναμνήσεις λοιπόν, που ίσως αυτές το κάνουν ιδιαίτερα νόστιμο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗταν και δικό μας αγαπημένο κεκάκι θυμάμαι!
Φιλιά, καλή σου μέρα!
Όταν συνδυάζεις κάποιες στιγμές της ζωής σου με κάποιο γλυκό ή φαγητό, νομίζω πως αυτομάτως αυτό αποκτά ιδιαίτερη αξία.
ΔιαγραφήΦιλιά.
Στέλλα μου σαν παιδιά και μεις με την μικρότερη αδερφή μου κάναμε τα ίδια!Πολύ ωραίες αναμνήσεις!!!Το κεκάκι αυτό ήταν επίσης απο τα αγαπημένα μας!!!Φιλιά πολλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές θύμησες ανέσυρε αυτό το κεκάκι, Ελένη.
ΔιαγραφήΦιλιά.
Πω, πω!! Φουσκωτό - φουσκωτό το κέικ σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται η νοστιμιά και οι αναμνήσεις των παιδικών σου χρόνων!!
Ευτυχώς που τώρα πια υπάρχουν τα μίξερ και κάνουν αυτά για εμάς τη δουλειά!!
Φιλιά και καλησπέρα Στέλλα!
Είναι παραπλανητική η φωτογραφία, Χρυσαυγή.
ΔιαγραφήΠλάκα κάνω.
Είναι όντως φουσωτό το κέικ.
Φιλιά πολλά.
Εκπληκτικό γλυκάκι....
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ, Nadia.
ΔιαγραφήΕχει φουσκώσει απίστευτα το κεκάκι σου Στέλλα.Αφράτο-αφράτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίες αυτες οι αναμνήσεις που συνδυάζονται με μαγειρική.
Τα φιλιά μου :)
Έγινε και νόστιμο, Marion.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Οι μαμάδες έχουν τον δικό τους τρόπο να "μεταδίδουν" γνώσεις σύμφωνα πάντα με τον χαρακτήρα και τις δυνάμεις που διαθέτουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέψου πως είσαι εσύ σήμερα Στέλλα μου και πως περνάς τις δικές σου γνώσεις στα παιδιά σου.
Το κεκάκι παραδοσιακή αξία, με τον τρόπο αυτό. Εμείς την τρούφα την "κλέβαμε" πριν προλάβει να συναντηθεί με την ζύμη :-) γι΄ αυτό και μας την έκρυβε :-)
Αγαπητή μου Πηνελόπη έχεις δίκιο σ' αυτό.
ΔιαγραφήΚαι η μαμά {μαζί με το μπαμπά} υπήρξε και υπάρχει ένας γερός κορμός που στήριξε και στηρίζει δυνατά παρακλάδια.
Ελπίζω να μπορούν να πούν το ίδιο και τα παιδιά μου για μένα όταν θα φτάσουν στη δική μου ηλικία.
Φιλιά πολλά.
Καλώς σε βρήκα!Λατρεμένο γλύκισμα το κέικ με τρούφα!Σίγουρα θα είναι πεντανόστιμο και το οτι συνδέεται με αναμνήσεις το κανει πολύ ξεχωριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι όπως τα λές είναι Σπυριδούλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά.
Καλησπέρα Στέλλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο όμορφο κέικ σου με έκανε να επιθυμήσω έστω μια μικρή φετούλα, για το απόγευμά μου...Τόσο αφράτο!
Αυτές οι αναμνήσεις είναι τελικά η σύνδεσή μας με τα αρώματα της κουζίνας της μαμάς και της δικής μας.
Φιλιά σας και να περνάτε όμορφα!
Ζ.
Ακριβώς Ζαμπία μου.
ΔιαγραφήΟι μυρωδιές συνδέονται με αναμνήσεις συνήθως γλυκές.
Αυτό θέλω και για τα παιδιά μου.
Να έχουν θύμησες από μια μυρωδάτη κουζίνα.
Φιλιά πολλά.
Φαινεται πεντανοστιμο... δεν νομιζω οτι θα χρειαστει να μπει καν στο ψυγειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή μου Beauty Follower όχι μόνο ψυγείο δεν χρειάστηκε να μπεί αλλά είναι ζήτημα αν επέζησε κανένα κομματάκι για το κολατσιό της μεθεπόμενης μέρας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά.
Πως μου ξέφυγε το κεκάκι σου Στέλλα μου! Ειναι τέλειο, με τρελαίνει η εμφάνιση που ειναι έτσι μέσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Don't sweat it.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Γι 'αυτό ειδικά το κέικ και για άλλα που ακόμα δε δοκίμασα μα φαίνονται υπέροχα, έχω ένα βραβείο για σενα. Έλα να το πάρεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Κατερινάκι από καρδιάς.
ΔιαγραφήΔέχομαι αυτό το βραβείο με μεγάλη χαρά.
Φιλιά.
Χίλια μπράβο Κ.Στέλλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήσας παρακαλώ να μου δώσετε αναλογίες για να φτιάξω κέικ σε τετράγωνο ταψί 35*38 εσωτερικά. Το κέικ το χρειάζομαι για τούρτα του γιου μου με επικάλυψη ζαχαροπλάστες,
Ευχάριστο πολύ
Θα σε συμβούλευα να κάνεις μια δόση τη φορά ούτως ώστε να μην χρειαστεί να κόβεις το κέικ.
ΔιαγραφήΈτσι θα μπορέσεις να κάνεις όσες στρώσεις θέλεις από το κέικ και να υπολογίσεις πιο εύκολα και το ύψος του ορόφου.
Ελπίζω να βοήθησα
Καλή επιτυχία!
Ωραίο θα το κάνω
ΑπάντησηΔιαγραφή