Μια ακόμη απλή, εύκολη και νόστιμη συνταγή από τα πάτρια εδάφη αυτή τη φορά, τη Φλώρινα. Το φαγάκι αυτό το κάνει η πεθερά μου και είναι τέλειο. Είχα λοιπόν στην κατάψυξη τις πιπεριές μου, από τον μπαξέ του γλυκού μου του μπαμπά {ευχαριστώ μπαμπά}, έτοιμες πλυμένες και κομμένες και το μόνο που είχα να κάνω ήταν το ρυζάκι. Ά, και τις πιπεριές τις χρησιμοποίησα κατευθείαν από την κατάψυξη. Απολαύστε.
Υλικά {για 4 άτομα- 2 ενήλικες και 2 μικρά ανθρωπάκια}
Γράφω πως για 6 πιπεριές θέλουμε 15 κ.σ. ρύζι και μετά βάζουμε 2 κ.σ. γέμιση σε κάθε πιπεριά, { δεν βγαίνει , έτσι;}. Αυτό το κάνω, γιατί καλό είναι να υπάρχει λίγη γέμιση παραπάνω παρά να μη μας φτάσει.
Υλικά {για 4 άτομα- 2 ενήλικες και 2 μικρά ανθρωπάκια}
- 6 πιπεριές μεγάλες Φλωρίνης
- 1 μέτριο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο {όχι στο μούλτι}
- 1/4 κούπας νερό
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 1/2 κούπα χυμό ντομάτας
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. δυόσμο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- αλάτι και πιπέρι
- 15 κ.σ. ρύζι Καρολίνα πλυμένο
- 1 1/2 κούπα βραστό νερό
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220c. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι μας μαζί με το νερό και ανάβουμε το μάτι στο 7 {η δική μου είναι διαβαθμισμένη από το 1 μέχρι το 9}. Αφήνουμε το νερό να εξατμιστεί ανακατεύοντας που και που. Αυτό το κάνουμε {και το κάνω σε σχεδόν όλα τα φαγητά που χρησιμοποιώ κρεμμύδι} για να φύγει η αψάδα του κρεμμυδιού και να γίνει πιο ελαφρύ το φαγάκι μας.
- Όταν κοντεύει να σωθεί το νερό , προσθέτουμε το λαδάκι και το τσιγαρίζουμε για 1' με 2'.
- Έπειτα ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, το δυόσμο, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε να δέσει για λίγο η σάλτσα.
- Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και τέλος ρίχνουμε το 1/2 από το βραστό νερό, αποσύρουμε από τη φωτιά. Δοκιμάζουμε πάλι για αλάτι.
- Παίρνουμε μία μία τις πιπεριές, τις αλατίζουμε ελαφρώς και τις γεμίζουμε με 2 γεμάτες κουταλιές τις σούπας ρύζι.
- Τις τοποθετούμε κοντά τη μια στην άλλη, σε ανάλογο με τον αριθμό των πιπεριών που μαγειρεύουμε ταψάκι, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και αλατοπιπερώνουμε ...πάλι. Προσοχή όμως, από λίγο αλάτι κάθε φορά μη γίνει το φαγητό μας θάλασσα.
- Αρχικά ψήνουμε στους 220c για 1/2 ώρα περίπου, μέχρι να αρχίσει να βράζει το νερό στο ταψί και στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 200c.
- Η διάρκεια ψησίματος είναι περίπου 1 ώρα και 20' αλλά αυτό εξαρτάται από τον φούρνο μας. Ελέγχουμε περιστασιακά τόσο για το αν είναι έτοιμο όσο και για το νερό, που αν δούμε πως σώνεται προσθέτουμε από 1/2 κούπα τη φορά, βραστό.
Γράφω πως για 6 πιπεριές θέλουμε 15 κ.σ. ρύζι και μετά βάζουμε 2 κ.σ. γέμιση σε κάθε πιπεριά, { δεν βγαίνει , έτσι;}. Αυτό το κάνω, γιατί καλό είναι να υπάρχει λίγη γέμιση παραπάνω παρά να μη μας φτάσει.
Καλημέρα σας.Αυτή η εξαιρετική συνταγή μου θύμησε τα φοιτητικά μου χρόνια στην πολυαγαπημένη μου Φλώρινα.Την φτιάχνω ακόμη και τώρα αλλά άλλο είναι ν'αγοράζεις από την λαική πιπεριές τύπου Φλώρινας και άλλο να βγάζεις από την κατάψυξη τις γνήσιες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένη ανάμνηση το καλοκαίρι όπου οι νοικοκυρές αποθήκευαν στους καταψύκτες λαχανικά για να έχουν όλο το χειμώνα!Χάρηκα πολύ που σας βρήκα.Θα τα λέμε.
Μαριλού γειά σου,
Διαγραφήχαίρομαι που με την συνταγή αυτή αναθυμήθηκες την αγαπημένη Φλώρινα.
τι ωραία συνταγή, σκέτο γλύκισμα θα είναι με τις πιπεριές Φλωρίνης!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, είναι ένα νόστιμο φαγάκι.
Διαγραφή