26 Μαρ 2012

Κεφτεδάκια

Νόστιμοι, ζουμεροί κεφτέδες με μπαχάρια και αρώματα. Η συνταγή είναι της μαμάς και αν σας αρέσουν τα κεφτεδάκια σας αφράτα τότε πετύχατε διάνα. Τα μικρά μου τα λατρεύουν και αν τα κάνετε σε μικρότερο σχήμα μπουκίτσας είναι τέλεια για μπουφέ. 

           Υλικά {για 10-12 κεφτεδάκια}
  • 1/2 κιλό κιμά ανάμεικτο
  • 4 μπαγιάτικες φέτες ψωμί
  • 1 αβγό
  • 1 μικρό κρεμμύδι 
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.σ. μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κ.σ. ρίγανη
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι
  • 1/4 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
          Εκτέλεση
  1. Μουλιάζουμε τις φέτες ψωμιού σε αρκετό νερό και αφήνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά μας. 
  2. Σε ένα βαθύ γυάλινο μπολ με καπάκι βάζουμε το κιμά μας. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο στο μούλτι και τα προσθέτουμε στον κιμά όπως επίσης το αβγό, το ελαιόλαδο και όλα τα μπαχάρια μέχρι και το αλάτι. Τέλος στίβουμε με τα χέρια μας το ψωμί και το προσθέτουμε θρυμματίζοντάς το. Ζυμώνουμε έντονα για περίπου 3'-4'.
  3. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τον κιμά να ξεκουραστεί και να ενσωματώσει όλα τα αρωματικά που του προσθέσαμε. Η εργασία αυτή μπορεί να γίνει και από το προηγούμενο βράδυ.
  4. Όταν έρθει η ώρα να ετοιμάσουμε το φαγάκι μας, βάζουμε το λάδι {συνήθως τα τηγανίζω με μισό ελαιόλαδο και σπορέλαιο} σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι και πλάθουμε τα κεφτεδάκια μας. Έχουμε σε ένα βαθύ πιάτο αρκετό αλευράκι και περνάμε ελαφρά, ταμποναριστά κάθε κεφτεδάκι. Αφού ζεσταθεί πολύ το λάδι, προσθέτουμε όσα κεφτεδάκια χωράει το τηγάνι μας. Μη το παραγεμίσουμε όμως, να έχουν κάποια απόσταση μεταξύ τους. 
  5. Τηγανίζουμε για 2'-3' αρχικά στο 9 {η κουζίνα μου είναι διαβαθμισμένη από το 1 μέχρι το 9} και μετά χαμηλώνουμε στο 8 για όλους τους υπόλοιπους καφτέδες. Κάθε μεριά την τηγανίζουμε περίπου για 4' χωρίς να αναποδογυρίζουμε συνεχώς.
  6. Τοποθετούμε τα τηγανισμένα κεφτεδάκια μας σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. 
  7. Σερβίρουμε ζεστά ή τα τρώμε κρύα με λίγο μπούκοβο.
                Καλή μας όρεξη

20 σχόλια:

  1. Αχ, Στέλλα !!
    Κλασσικό Ελληνικό φαγητό!!
    Κι εγώ τώρα πρόσφατα είχα φτιάξει και τα ετοιμάζω για ανάρτηση.
    Μπράβο σου! Ωραία επιλογή και αρέσουν σε όοοοοολο τον κόσμο!!!!!

    Φιλιά πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Στέλλα μου!Συμφωνώ απολύτως με τη Χρυσαυγή παραπάνω αρέσουν σε όλους!!!Υπέροχα είναι, μπράβο!!!Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πωπω μου άνοιξες την όρεξη! Τραγανοί και αφράτοι, ο καλύτερος συνδυασμός. Μήπως μπορείς να μου πεις πόσο λάδι χρειάζεται, καθώς δεν έχω τηγανίσει ποτέ (τα αμαρτωλά τηγανητά τα τρώμε μόνο έξω!);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρτάται Ρίτα από το τι σκεύος θα χρησιμοποιήσεις για το τηγάνισμα.
      Βασικά θέλεις στο πρώτο κεφτεδάκι που θα βάλεις στο τηγάνι, το λαδάκι να φτάνει λίγο πιο πάνω από τη μέση του. Έτσι, όταν θα έχεις βάλει και τους υπόλοιπους θα έχουν σκεπαστεί σχεδόν με το πολύ ζεστό λάδι.
      Ελπίζω να σε βοήθησα.
      Φιλιά στον μπόμπιρα.

      Διαγραφή
  4. Ωραιότατα, μυρωδάτα και πάντα καλοδεχούμενα! Μ' αρέσει που έχεις βάλει και μπαχάρι μέσα, θα τους δίνει πολύ ωραίο άρωμα!
    Φιλάκια, καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μας αρέσουν λίγο πικάντικα Ερμιόνη.
      Και το μπαχαρι όπως και το κύμινο τους δίνει μια διαφορετική νότα.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  5. Συνήθως τα κεφτεδάκια της γιαγιάς είναι τα πιο νόστιμα γαι όλα τα πιστιρίκια. Τα δικά μου παιδιά ακόμη λένε ότι σαν της γιαγιάς κανένα άλλο.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοβάμαι Ξανθή πως δύσκολα συναγωνιζόμαστε εμείς η μαμάδες τις μαμάδες μας.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  6. Τα έκανες πικάντικα και αφράτα, τέλεια!!!
    Μα και σε ποιον δεν αρέσουν τα κεφτεδάκια?
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπημένα κεφτεδάκια... πολύ αγαπημένα! Φαίνονται μμμμμμιάμ!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα παιδάκια μου είχαν την ίδια γνώμη Ελένη.
      Και μιαμ μιαμ μιαμ τα έφαγαν σχεδόν όλα.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  8. Εμένα η γιαγιά μου, τους κεφτέδες τους έπλαθε κατά πλάτος, και τους τηγάνιζε όταν ήθελε να μας "σπάσει" την μύτη και να μας κάνει να φάμε άμεσα!!
    Όταν πάλι είμασταν για εκδρομές και εξορμήσεις, γίνονταν μικρούτσικοι και εύκολοι προς μεταφορά και βρώση!
    Αυτά είναι τα ωραία με τις γιαγιάδες και τις μαμάδες καλή μου Στέλλα, προσαμόζουν και προσαρμόζονται στα δεδομένα :-)))

    Εγώ σήμερα σπάνια τους τηγανίζω, αλλά τους ψήνω στο φούρνο και πάντα εμπλουτισμένους με μπόλικα μυρωδικά και μπαχαρικά. Ασυναγώνιστο φαγητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι το φαγητό του τάπερ, Πηνελόπη.
      Ευκολοφάγωτο και ευκολομεταφερόμενο.
      Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
  9. Λατρεύω τα κεφτεδάκια!!!θα τα δοκιμάσω και με κύμινο είμαι σίγουρη οτι θα είναι τέλεια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα Στέλλα.
    Αργοπορημένη κατέφθασα και θα έχουν κρυώσει τα κεφτεδάκια!
    Εξαιρετικός ο συνδυασμός των υλικών σου και όταν έχεις την τέλεια γεύση δεν την αλλάζεις τη συνταγή, με τίποτε!
    Καλοψημένοι, αφράτοι και τραγανοί απ΄έξω που νομίζω, ότι εκτός από το σωστό τηγάνισμα, έχει να κάνει και ο συνδυασμός των δυο λαδιών;
    Τί λες;

    Φιλιά σας.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρίσκω Ζαμπία πως γίνονται πιο βαριοί όταν τους τηγανίζω μόνο με ελαιόλαδο.
      Τώρα, δεν ξέρω.
      Μπορεί να είναι η ιδέα μου. Αλλά και ο Χρήστος τους βρίσκει πιο νόστιμους έτσι.
      Δοκιμάζεις και μου λές;
      Φιλιά.

      Διαγραφή

Σας ευχαριστώ για το σχόλιο!