Και εκτός αυτών είναι και νηστίσιμη {στο παντεσπάνι αναφέρομαι γιατί το γαρνίρισμα δεν είναι}!
Και πανεύκολη!
Και οικονομική! Τί άλλο να ζητήσει το γλυκό μας δοντάκι;;
Στα μέρη μας είναι γνωστό πλέον σαν Το Γλυκό της Κρίσης, έξω σαν wacky cake!
Φτιάξτε την 'τρελή' σας σοκολατένια τούρτα και θα τους ξε τρελάνετε αλλά και θα ξε τρελαθείτε!
Υλικά
- 360 γρ. ή 2+3/4 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 400 γρ. ή 3 κούπες+2 κ.σ. ζάχαρη
- 45 γρ. ή 3 κ.σ. κακάο
- 1 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 2 βανίλιες
- 158 ml ή 2/3 της κούπας σπορέλαιο
- 2 κ.σ. λευκό ξύδι
- 473 ml ή 2 κούπες βραστό νερό
- 250 γρ. μασκαρπόνε
- 200 γρ. μαλακό τυρί {philadelphia}
- 1/2 κούπα άχνη ζάχαρη
- 1 παστέλι αμυγδάλου
- φουντούκια με επικάλυψη σοκολάτας
Εκτέλεση
Για τη συγκεκριμένη τούρτα χρησιμοποίησα 3 ταψάκια αλουμινίου μιας χρήσης των 18cm τα οποία βουτύρωσα και έστρωσα με λαδόκολλα.
παντεσπάνι
- Σε ένα μπολ βάζω το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το αλάτι, τη σόδα και τις βανίλιες. Ανακατεύω.
- Προσθέτω το λάδι, το ξύδι και τέλος το βραστό νερό και ανακατεύω καλά αλλά όχι πολύ, ίσα να υγρανθεί όλο το στερεό μείγμα.
- Ζυγίζω {γνωρίζοντας από πριν το βάρος του μπολ μου για να αφαιρέσω από το καθαρό βάρος του μείγματος} και μοιράζω σε ίσα μέρη στα τρία ταψάκια μου.
- Ψήνω όλα μαζί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180c για 25' με 30'. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα όταν τα πλαϊνά του κέικ έχουν ξεκολλήσει από το ταψάκι αλλά και όταν το κέντρο είναι ψημένο τρυπώντάς το με μια οδοντοφλυφίδα και αυτή βγει καθαρή.
- Ακουμπάω τις βάσεις για 5' πάνω σε μια σχάρα να 'ξεθυμάνουν' και μετά τις τυλίγω κατευθείαν σε πλαστική μεμβράνη {τα παντεσπάνια μόνο, όχι και τα ταψάκια...} Τις αφήνω να κρυώσουν μέσα στην πλαστική μεμβράνη {ναι, δες και εδώ } και μετά τις διατηρώ στο ψυγείο μέχρι να τις χρησιμοποιήσω. Μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο για 2-3 μέρες. Μη φοβηθείτε να το κάνετε..με αυτόν τον τρόπο το παντεσπάνι μας κρατάει όλη την υγρασία του και έτσι δεν χρειάζεται σιρόπιασμα, χωρίς μάλιστα να χάσει τίποτα από τη γεύση και την υφή του.
- Βάζω τα δυο τυριά μαζί στον κάδο του μίξερ κατευθείαν από το ψυγείο και ανακατεύω ίσα να ενσωματωθούν και να διαλυθούν τα σβολάκια.
- Προσθέτω την άχνη και ανακατεύω μέχρι και αυτή να γίνει ένα με το υπόλοιπο μείγμα. Θέλω μια κρέμα να στέκεται οπότε προσέχω να μην παραδουλέψω το μείγμα. Και είναι έτοιμη.
- Βάζω στο ψυγείο μέχρι να είμαι έτοιμη να συναρμολογήσω το γλυκό ή χρησιμοποιώ κατευθείαν.
Στη βάση για τούρτες ή σε μια πιατέλα ή σε ένα πιάτο {δεν έχει σημασία, ό,τι υπάρχει.. δεν θα αγχωθούμε και για αυτό} βάζουμε το ένα από τα τρία παντεσπάνι μας. Χωρίζουμε με το μάτι και έπειτα με ένα κουτάλι {πόσο δύσκολο να είναι} την κρέμα σε δυο μεγάλες δόσεις και μια μικρότερη {μέσα στο δοχείο αυτό}. Απλώνουμε τη μια από τις δυο μεγάλες δόσεις κρέμας πάνω στο παντεσπάνι να πάει μέχρι τις άκρες. Η κρέμα είναι αρκετά σταθερή και δεν θα απλωθεί μέχρι τις άκρες ακόμα και αν πιέσουμε το παντεσπάνι. Επαναλαμβάνουμε με τον δεύτερο δίσκο. Στον τρίτο και τελευταίο δίσκο και αφού απλώσουμε την κρέμα, πασπαλίζουμε με το χοντροκοπανισμένο παστέλι. Ρίχνουμε και τις σοκολατένιες, φουντουκένιες μπαλίτσες και είμαστε έτοιμοι..είτε να την φάμε είτε να την βάλουμε, σαν εγκρατείς άνθρωποι που είμαστε, στο ψυγείο για να την ευχαριστηθούμε με κανέναν άλλο συνάνθρωπο..Η τούρτα αυτή όσο κάθετε γίνεται πιο νόστιμη {αν προλάβει} και συντηρείται στο ψυγείο, καλυμμένη.
Αν θέλετε, για τις ημέρες της νηστείας που πλησιάζουν και όχι μόνο, μπορείτε να φτιάξετε το παντεσπάνι σε σκεύος τις επιλογής σας, να το σιροπιάστε με ένα ελαφρύ σιρόπι {ή όχι} και να το σερβίρεται είτε σκέτο, είτε με λιωμένη κουβερτούρα, είτε με μια φυτική σαντυγί. Οι επιλογές βρίσκονται καθαρά στη διάθεση και τη φαντασία μας!
Καλή μας Όρεξη
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΛΗΡΩΣΗΣ
Σας ευχαριστώ ολόθερμα όλους και όλες, όχι μόνο για τη συμμετοχή στην κλήρωση αλλά και για την τιμή που μου κάνετε να με επισκέπτεστε στο διαδικτυακό μου σπίτι..
And the winner is...
Βαρβάρα Χαλικιά
bxalikia@yahoo.gr
Συγχαρητήρια!
Τα δωράκια είναι τα εξής, μαζί με μια δόση δικής μου ζαχαρόπαστας:
Τα ανώνυμα σχόλια δεν τα συμπεριέλαβα στην κλήρωση για προφανείς λόγους.
Με πολλή αγάπη
Στέλλα
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΛΗΡΩΣΗΣ
Σας ευχαριστώ ολόθερμα όλους και όλες, όχι μόνο για τη συμμετοχή στην κλήρωση αλλά και για την τιμή που μου κάνετε να με επισκέπτεστε στο διαδικτυακό μου σπίτι..
And the winner is...
Βαρβάρα Χαλικιά
bxalikia@yahoo.gr
Συγχαρητήρια!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν τα συμπεριέλαβα στην κλήρωση για προφανείς λόγους.
Με πολλή αγάπη
Στέλλα
Απίθανη τούρτα!! Τη περίμενα τη συνταγή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια στη τυχερή!!
Καλημέρα!!
Σε ευχαριστώ πολύ, Πέπη!
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!
:-)
αυτο το παντεσπάνι/ κεικ/ βαση τουρτας ειναι το αγαπημένο μου!!! Και η γεμιση καταπληκτικη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το δικό μου Ελπίδα..εύκολο και έξτρα νόστιμο!
Διαγραφή;-)
τελεια η τουρτα την περίμενα πως και πως τη συνταγή!!δεν εχω δοκιμάσει ποτέ με τυρί κρέμα!! το κεικ παντεσπανι ειναι το αγαπημένο μου ειναι πανευκολο και ελαφρύ!! συγχαρητήρια στην νικήτρια!! μπράβο στέλλα για τις δημιουργίες σου!! καλημέρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤου πάνε τα τυριά..
Διαγραφήκαι σαν σύνολο είναι πολύ γευστικό!
Ευχαριστώ Αναστασία!
Καλημέρες βροχερές..
Υπέροχη, καλοφτιαγμένη και νοστιμότατη με την επικάλυψη από γευστικά τυριά και παστέλι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο όμορφοι βγήκαν οι δίσκοι, δεν το περίμενα να βγαίνουν έτσι από τα αλουμινένια μιας χρήσης... θα τα δοκιμάσω!
Συγχαρητήρια στην τυχερή και για σένα πολλές ευχές να μας χαρίζεις τις ιδέες και τις δημιουργίες σου!
Ζ.
α ναι!!! ξέχασα να σχολιάσω κι εγώ το πόσο ωραίοι βγήκαν οι δίσκοι με τα μιας χρήσης αλουμινένια ταψάκια!!! Πολύ πρακτικό!!
ΔιαγραφήΖαμπία, σε ευχαριστώ πολύ!!
ΔιαγραφήΤα ταψάκια αλουμινίου είναι έξτρα βολικά και ψήνουν μια χαρά!
Χρησιμοποιώ περισσότερο αυτής της διάστασης και τα μικρά για σουφλέ!
Φιλιά κορίτσια
Στέλλα μου να ρωτήσω κάτι; σε αυτό το παντεσπάνι μπαίνει από πανω ζαχαροπαστα;
ΔιαγραφήΣτέλλα μου να ρωτήσω κάτι; σε αυτό το παντεσπάνι μπαίνει από πανω ζαχαροπαστα;
ΔιαγραφήMπραβο Στελλα για αυτη την υπεροχη τουρτα,εξαλλου εσυ μονο τετοιες κανεις ,συγχαρητηρια στην τυχερη,πολλα φιλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ, Νέλη!
ΔιαγραφήΦιλιά
Λιώνω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο στην τυχερή!
Thank you Kikitsa!!
ΔιαγραφήΠολύ μου άρεσε το όλο σκεπτικό με το πατεσπάνι, Στέλλα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα δοκιμαστεί το συντομότερο δυνατό.
Συγχαρητήρια στην τυχερή φίλη και να έχετε ένα όμορφο απόγευμα.
Φιλιά και χαιρετισμούς, Πηνελόπη μου!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ!
Γουάου τι υπέροχα νέα είναι αυτά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτέλλα σε ευχαριστώ πολύ για τα υπέροχα δωράκια σου και ευχαριστώ και τις γλυκές αναγνώστριες σου για τα συγχαρητήρια.
Υπόσχομαι ότι το επόμενο γλυκό που θα φτιάξω, θα είναι αυτή η τέλεια τούρτα.
Καλό βράδυ
Να και η τυχερή..
ΔιαγραφήΒαρβάρα πολλά συγχαρητήρια και από εδώ!
Θα τα πούμε σύντομα!
Τι τελεια τουρτιτσα τουρταρα ειναι αυτη! Δεν εχω επιχειρησει ποτε να φριαξω τουρτα.....βρε λες!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητηρια στη βαρβαρα!!!!!
Φιλια!!
Φτιάξ'την, είναι πολύ καλή, Κική!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Υπέροχη συνταγή!! Θα ήθελα να κανω μια ερώτηση. Θα μπορούσα να καλύψω αυτή τη τούρτα με ζαχαροπαστά για θέλω να την κανω τούρτα γενεθλίων?? αν όχι μπορείτε να με παραπέμψετε σε κάποια αλλη συνταγή του blog σας???
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστω εκ των προταιρων!!
Μαρία, μπορείς να καλύψεις με ζαχαρόπαστα αυτήν την τούρτα.
ΔιαγραφήΕπίσης και το παντεσπάνι αυτό είναι πολύ νόστιμο και καλό για επικάλυψη http://stellamark.blogspot.com/2013/10/2.html.
Ευχαριστώ!